Alt sættes ind mod græsukrudt på Fyn

Såning og sprøjtning godt i gang i nye græsukrudts-demoer, der kombinerer løsninger.

»Man forstår det bedst, når man selv kan se, hvor galt det kan gå. Og det er virkelig gået galt de tre steder, vi har valgt som forsøgssteder. De er ekstremt hårdt ramt af henholdsvis væselhale, rajgræs og rævehale. To af stederne er ukrudtet med sikkerhed resistent.«

Sådan siger Helle Elander, planteavlskonsulent i Centrovice, om baggrunden for deres nye udviklings- og demonstrationsprojekt »Integreret bekæmpelse af græsukrudt i kornrige sædskifter«, som NaturErhvervstyrelsen har støttet med to mio. kr. Projektet skal i de næste fire år illustrere effekten af forskellige metoder til kontrol af græsukrudt i hvede og vårbyg.

»Formålet er at vise, hvor galt det kan gå, og hvad man kan gøre for at rette op på det i tide,« fortæller Helle Elander.

For øjeblikket både sås og ukrudtssprøjtes på hvert af de tre forsøgssteders halvanden hektar med 96 parceller, der har hver sin behandling mod græsukrudt. Behandlingerne er bl.a. pløjning kontra ikke-pløjning, plus og minus stubbearbejdning, tidlig såning kontra middel og sen, forskelligt sædskifte, afpudsning af stub og meget mere. Behandlingerne kombineres på kryds og tværs, også med kemiske løsninger i høj dosis.

”Vi oplever mere og mere, at græsukrudt er resistent over for den kemi, vi har til rådighed. Derfor er vi nødt til at finde andre metoder. Forskning viser, at man skal kombinere flere behandlingsstrategier, hvis man vil have bugt med græsukrudt. Demo-arealerne skal illustrere, hvilke kombinationer der har den største effekt”, siger planteavlskonsulent Leif Hagelskjær, Centrovice.

Faktaboks

3 værter - 3 problemer

  • I Hårslev hos Anders Beck er det græsarten væselhale, der er problemet
  • I Blangstrup hos Niels Jørgen Pedersen er rajgræs problemet
  • I Løkkeby hos Jens Peter Elberg er rævehale problemet

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.