Anklage efter oversvømmelser: Miljøministeren vildleder om vandløb

Kirsten Brosbøl konkluderede i samråd i folketinget om vandløb på baggrund af beregninger foretaget af Rambøll – men organisationen Danske Vandløbs kulegravning af beregningerne viser, at konklusionerne er misbrugt.

Miljøminister Kirsten Brosbøl vildledte offentligheden, da hun på et samråd i Miljøudvalget i januar afviste at forbedre vandløbenes evne til at lede vand væk, bl.a. med henvisning til beregninger foretaget af firmaet Rambøll.

Sådan lyder anklagen fra organisationen Danske Vandløb, der arbejder for gode vandafledningsforhold.

Ministeren oplyste, at beregninger viser, at oversvømmelserne i Nordjylland i oktober sidste år ikke kunne have været undgået, selv hvis man vandløbene havde været gravet bredere, og grøden havde været skåret mere.

Men nu har foreningen Danske Vandløb gravet sig ned i Rambølls beregninger, og det viser sig ifølge organisationen, at konklusionerne er misbrugt.

Formand for Danske Vandløb, Torben Heisel, opfordrer derfor i et åbent brev miljøminister Kirsten Brosbøl til at få mere faglighed ind i debatten og være opmærksom på, hvad man kan bruge Rambølls beregninger til – og specielt hvad man ikke kan bruge dem til.

”Man kan ikke bruge beregningerne til at sige noget generelt om grødeskæring og udvidelse af vandføringsevne i danske vandløb. Tænk på, at det er helt naturligt, at vand løber hurtigere væk i et bredere og mere frit profil,” siger Torben Heisel.

”Det viser sig, at beregningerne kun angår et enkelt nordjysk vandløb, som er en passage i en ådal, der samtidig har en indsnævring nedstrøms. Havde man analyseret på et af de almindelige flade vandløb, som der er langt flest af i landet, var man slet ikke kommet til samme resultat,” siger Torben Heisel.

Der blev desuden regnet på tre scenarier i forhold til grøde og en bredere profil. Men der blev kun regnet på det tidspunkt, hvor der var mest vand - et øjebliksbillede. Der blev ikke analyseret på den tid, der går før vandstanden igen er normal.

Det er netop den tid fra en oversvømmelse finder sted til der igen er normal vandstand, der fortæller, om der reelt er forskel på de tre scenarier, forklarer Torben Heisel.

”Der blev konkluderet, at der ingen forskel var på oversvømmelsen i de tre scenarier, og det er sikkert rigtigt på det værste tidspunkt under regnskyllet i en ådal. Ellers ikke,” siger Torben Heisel.

”Desværre lagde Rambøll selv op til misforståelsen ved at bruge beregningerne til at generalisere til alle danske vandløb i flere medier og i notat til miljøudvalget. Så ministeren kan være undskyldt. Alligevel viser sagen, at der er brug for mere faglighed,” siger Torben Heisel.

Emneord oversvømmelser

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.