Chefanalytiker: Sådan kan du forholde dig efter overraskende rapport

Hans Fink forventer, at de fleste danske foderstoffer vil holde kornpriserne uændrede her til morgen.

Fra øjeblikket, hvor USA's landbrugsministerium offentliggjorde Wasde-rapporten torsdag aften kunne momentet af overraskelse mærkes på priserne. Især på den amerikanske børs. Både hvede og majs falder solidt, og de europæiske børser følger godt med.

Det beretter Agromarkets chefanalytiker Hans Fink.

"Den største overraskelse var en kombination af rekordavl i Rusland og meget små nedjusteringer i USA. Russerne sætter ny rekord for avl af hvede, ligesom de ventes at fastholde deres status som verdens største eksportør," skriver han.

I USA havde markedet regnet med en større nedjustering, men den udeblev. Samlet set stiger kornproduktionen derfor mere end forbruget. Hvede opjusteres, og majs nedjusteres noget mindre end først ventet.

"Få pris på hånden"

"Da de handlende blev taget 100 procent på sengen, venter vi med at udsende salgssignal. Også fordi vi her til morgen kan se priserne på den amerikanske børs korrigere opad igen," skriver Agromarkets.

"Til gengæld vil vi gerne have nogle priser på hånden. For fortsætter de positive meldinger om avlen med at strømme ind, vil der komme yderligere nedjusteringer," fortsætter analytikeren.

"Prisfaldet på børserne kan ramme de danske priser her fra morgenstunden. Men vi forventer egentlig, at de fleste foderstoffer vil holde priserne uændrede."

"Sælg til en husdyrproducent"

Langt de fleste, der sælger til en foderstof, er godt og grundigt trætte af fradragene, skriver Agromarkets. I høståret udgør de omkring 10-15 kr pr. 100 kg. Derfor sælger et stigende antal landmænd mere foderkorn til naboen end til foderstoffen.

Husdyrproducenterne vil gerne købe - mange gange gerne direkte fra rod. Afregningsmodellen er ofte, at kornsælger afregnes kilo for kilo, dog reguleret for mængde. Mens køber får omkring den pris, som sælger kan opnå i foderstoffen, beretter Agromarkets.

Han siger, at det er forskelligt, hvordan man deler gevinsten ved at gå uden om foderstoffen.

"Hvorvidt sælger får det samme som i foderstoffen, eller får en del af forskellen mellem købers og sælgers pris hos foderstoffen, afhænger af den lokale konkurrence. Bor man i et område med stort kornunderskud, får sælger nemmere en andel af forskellen. Hvorimod man i et område med balance ikke kan opnå det," siger Hans Fink.

"I langt de fleste handler mellem private, vi oplever, er sælgers pris hos foderstoffen også afregningsprisen. Blandt andet fordi flere og flere kører kornet længere væk på grund af billigere transport," skriver Agromarkets.

Øst for Storebælt ser Agromarkets priser, der ligger fem til syv kr. lavere end i Jylland. Bor man i Vestjylland, hvor prisen er 10 kr. højere, giver det som køber god mening at hente kornet øst for Storebælt, beretter Hans Fink.

"Derfor udlignes konkurrencen ofte i de lokalområder, hvor der er kornunderskud," beretter han.

"Det er altså konkurrencen og alternative muligheder, der afgør prisniveauet. Som kornsælger er man med en naboaftale altid sikker på at tjene de 10-15 DKK, som fradraget ellers ville være i foderstoffen. Så er er under alle omstændigheder fordele for både køber og sælger," skriver Hans Fink.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.