Danske forskere: Landbrugsrobotter skal stoppe for dyr og mennesker

Landbrugsrobotter skal nu gøres intelligente nok til, at de kan holde tilbage for dyr og mennesker

Landmanden slår græs i marken. Han vender slåmaskinen og opdager, at der er blod i det sidste skår. Han har kørt et rådyrlam over, og er derfor nødt til at aflive det.

Sådan beskriver Frank Willem Oudshoorn, adjunkt ved Aarhus Universitet, et hverdagsscenarie fra marken. 

Det er et stigende problem med overkørte dyr, både i forhold til landmandens arbejdsmiljø, dyrenes vel og i forhold til forurening af foderet til kvæg med rådne rester. 

Derfor er flere parter nu gået sammen om projektet Safer Autonomous Farming Equipment (SAFE), der vil arbejde med intelligent sensorteknologi til selvkørende landbrugsmaskiner. 

Optimeringen af landbrugsmaskinernes sikkerhedssystemer skal sikre, at påkørsler af både dyr, mennesker og større objekter som eksempelvis sten på markerne, undgås. Dette skal både minimere risikoen for skader, men også sikre både effektivitet og fødevaresikkerhed i jordburgserhvervet. 

Projektet har senest udført en undersøgelse, lavet af Aarhus Universitet, der viser hvor stort problemet er. 

"Undersøgelsen skal være med tila t fokusere vores indsats på udvikling af sikkerhedssystemer til både traktortrukne maskiner og fremtidens selvkørende landbrugsrobotter. Den her undersøgelse giver os nogle helt konkrete rammer at arbejde indenfor, så vi kan tilpasse teknologierne til virkeligheden," udtaler Ole Green, Group R&D Manager hos Kongskilde Industries, der er projektleder, i en pressemeddelelse. 

Undersøgelse viser problem

Undersøgelsen, der baserer sig på spørgeskemabesvarelser fra 15 landbrugskonsulenter og 18 maskinstationer med kontakt til 941 landbrug, viser, at der forekommer flest påkørsler af dyr ved græsslåning, fordi dyrene er svære at se i det høje græs. 

Flertallet - 87 pct. af landbrugskonsulenterne og 100 pct. af maskinstationerne - har kendskab til påkørsler ved græsslåning.  Maskinstationerne svarer, at de flere gange hvert år opdager, at der er sket påkørsler, men beretter som kommentar, at de ikke altid opdager det.

Det er især rådyrlam, der ligger i græsset, og som landmanden derfor ikke har nogen chance for at se, der udgør den største risiko. 

Faktaboks

Parterne i SAFE-projektet

  • Kongskilde Industries A/S
  • Claas Agrosystems
  • Conpleks Innovation A/S 
  • KeyResearch Aps
  • Aarhus Universitet
  • Syddansk Universitet
  • Innovationsnetværket RoboCluster

Projektets er støttet af Innovationsfonden, der bevilger 15 millioner kroner til projektet. Dette medfører et samlet budget på 29 millioner kroner for projektet, der startede den 1. marts 2014 og slutter den 31. august 2017.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.