Det kan lade sig gøre at så vinterbyg tidligt

Nye landsforsøg sammenligner såning af hybrider kontra alm. 6- og 2-radede vinterbygsorter

»Det kan godt lade sig gøre at så vinterbyg tidligt. Det viser vores nye forsøg, der er sået 2. september sidste år i to forskellige udsædsmængder. Udbyttet i de tre forsøg varierede fra 73 til 105 hkg pr. ha, og det er da pæne udbytter,« fortæller landskonsulent Lars Bonde Eriksen fra Seges.

Det var dog ikke muligt helt at undgå havrerødsot i forsøgene, som der er større risiko for ved tidlig såning. Men angrebene var begrænsede.

»Havrerødsot er en af de store farer ved tidlig såning, som man skal være meget obs på. En anden er udvintringssygdomme som sneskimmel og trådkølle. Tidlig sået vinterbyg busker sig meget kraftigt, og det øger risikoen for udvintring, fordi afgrøden kan blive for stor inden vinter. Og har man problemer med græsukrudt, skal man slet ikke overveje tidlig såning,« siger landskonsulenten.

Højere udbytte i hybrider

Udbyttemæssigt ligger hybriderne højere end de konventionelle sorter. Den tendens følger meget godt udbytterne i årets landsforsøg, hvor også Bazooka og Toreroo har høje udbytter. Men forskellene var ikke statistisk sikre i disse tidligt såede forsøg, siger Lars Bonde Eriksen.

»Der er en tendens til, at de nye hybridsorter har et større udbytte end de konventionelle sorter ved lav udsædsmængde. Men ved den høje udsædsmængde har hybriderne ikke samme fordel. Her er de på niveau med den konventionelle 6-radede sort, mens den 2-radede ligger lidt under.«

Hybridudsæden er ca. 300 kr. pr. ha dyrere ved 130 pl/kvm og 500 kr. ved 220 pl/kvm. Det svarer til tre og fem hkg korn pr. ha, dvs. godt tre og godt fem forholdstalsenheder (FHT) i tabellen ved forsøgenes udbytteniveau.

»Forsøgene med tidligt sået vinterbyg kører for andet år. Sidste år var rumvægten størst ved den lave udsædsmængde, men det kan ikke ses i 2017,« fortæller Lars Bonde Eriksen.

Rumvægten i vinterbyg har generelt været lav i år.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.