DLG: God bund under rapsprisen

DLG beretter i deres Markedsorientering Raps, at de forventer prisstigninger på langt sigt, men at der kan komme udsving i prisen på kort sigt.

Af risikoanalytiker Natalya Vdovenko, DLG

Rapsfrø

Prisen på rapsfrø på Matif er steget markant de seneste uger på samtlige terminer. Det fundamentale billede i markedet er uændret, hvor der stadig forventes et stigende pres i Europa på grund af et knapt udbud, der ikke matcher efterspørgslen. De korrelerede markeder driver også rapsfrøene op, hvor råolien handles til over $50 pr. tønde, palmeolien steg til det højeste niveau i 32 måneder, og hvor der ses stigende tendenser i sojaoliemarkedet.

Et fald på 30% i Storbritanniens rapsfrøproduktion er netop blevet bekræftet, hvilket understøtter det fundamentale billede i Europa. Både udbytter og det høstede areal blev nedskrevet.

Prisen på den canadiske canola er steget til det højeste niveau i tre måneder grundet snevejr i Canada i disse dage. Vejret har sat høsten i ro. Det estimeres, at der mangler at blive høstet omkring 4 mio. tons.

De såede rapsafgrøder i Europa mangler stadig vand for at opnå ideelle forhold. Den nuværende situation er ikke favorabel for rapsafgrøderne, og markedet er bekymret for yderligere knaphed i Europa i fremtiden.

Palmeolie

Prisen på palmeolie er steget i Kuala Lumpur til det højeste prisniveau i 32 måneder. Herefter har prisen korrigeret sig en smule, da Indonesiens lagersituation ikke er så dårlig som først antaget. Det er forventninger til et fald i produktionen, der har medført at prisen på palmeolie ramte det højeste niveau i 32 måneder. Den svage malaysiske valuta har også pustet til de stigende priser, da den svage valuta giver håb om en øget eksport af malaysisk palmeolie.

Sojakomplekset

Omkring 65% af sojahøsten i USA er nu i hus. Høsten er bagud i forhold til sidste år, hvor der på nuværende tidpunkt var høstet 73%. Høsten er dog på samme niveau som det historiske gennemsnit. Det tyder fortsat på, at forventningerne om rekordhøje udbytter indfries i resten af høstperioden. Den månedlige USDA rapport blev offentliggjort i sidste uge, hvor markedsforventninger blev indfriet. Rapporten kom ud med et forventet udbytte på 51,4 bushels per acre mod 50,6 bushels per acre, som blev rapporteret i forrige rapport.

Råolie

Brent råolie handles fortsat til over $50 pr. tønde. De seneste stigninger er forårsaget af Ruslands positive holdning til OPEC’s aftale om en fastfrysning af produktionsniveauet. På det næste OPEC-møde skal medlemslandene aftale detaljerne omkring fastfrysningen. OPEC mødet i Wien i november vil dermed vise, om markedet egentlig kan stole på realiteterne i denne aftale.

De amerikanske råolie lagre steg til 4,9 mio. tons ved sidste rapportering. Det var 0,65 mio. tons over markedets forventning. Dette påvirkede dog ikke prisen markant, da markedsaktørerne fokuserede på OPEC-aftalen og Ruslands åbenhed overfor aftalen.

Valuta

Vi har oplevet en stærk amerikans dollar i den seneste periode. Årsagen har primært været udsigter til kommende ændringer i det amerikanske renteniveau. Investorerne afventer nu nye udmeldinger fra den amerikanske centralbank sammen med indikationer på forventningerne til den amerikanske pengepolitik.

Forventninger

Forventningen er uændret. Vi forventer stigende priser på lang sigt. På kort sigt kan vi opleve korrektioner og volatilitet drevet af korrelerende markeder.

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.