DLG: Tørken giver smæk til danske udbytter

EU’s statistiske kontor har nedjusteret udbytteforventningerne marginalt i forhold til sidste måneds rapport.

Store dele af Danmark har i de seneste uger ligget i eller tæt på det røde felt i DMI’s tørkeindeks, men Jylland og Fyn er nu stort set sluppet ude af det røde felt.

Øst for Storebælt mangler vi stadig regn, og selv god nedbør i resten af vækstperioden kan ikke ændre på, at der er sket uoprettelige skader på afgrøderne.

Udbytterne kan umuligt blive i top, og det store spørgsmål er hvordan kvaliteten bliver.

EU nedjusterer europæiske  kornudbytter

Vejret lægger en bund under det europæiske kornmarked lige nu.

Regnvejret i Frankrig og Sydtyskland vil efter flere uger ikke slippe sit tag, og i Polen, det østlige Danmark, det sydlige Sverige og det sydlige Finland sukker afgrøderne efter nedbør efter flere ugers tørkelignende tilstande.

EU’s statistiske kontor har netop nedjusteret udbytteforventningerne marginalt i forhold til sidste måneds rapport, men samlet ligger forventningerne til kornudbytterne stadig 4,9 procent over 5-års gennemsnittet. Vi forudser en yderligere nedjustering af kornudbytterne i den næste rapport.

Seneste kornbalance fra EU kommissionen dateret 26. maj 2016 prognosticerede en stigning i slutlagrene ved udgangen af 2016/17 på 2,6 mio. tons, men det kommer næppe til at holde stik.

Usikkerhed om udbytter og kvaliteter

Den exceptionelt kraftige og vedvarende nedbør i Frankrig og Sydtyskland har allerede forårsaget lejesæd, og et forhøjet sygdomstryk.

I det nordlige Frankrig tales der om en forventet udbyttenedgang på op til 25 procent. Den manglende nedbør længere nordpå sår ligeledes her tvivl om udbytterne. Både køberne og sælgerne er tilbageholdende.

USDA fastholder den god forsyningssituation

Den nu 10 dage gamle rapport fra USDA for den globale forsyning 2016/17 blev dybest set en kopi af forrige måneds rapport.

Slutlagrene af hvede sættes til 36 procent af årsforbruget svarende til 130 dage, og majslagrene sættes til 20 procent af årsforbruget svarende til 72 dage.

Slutlagrene af alt korn sættes uforandret til 25 procent af årsforbruget svarende til 90 dage.

Markedet: Vent og se

På den globale scene har der i de sidste måneder været mange vejrdrevne prisstigninger på oliefrø og korn, men stemningen er nu vendt til en ”vent og se”.

Fondene har været primus motor i at understøtte prisstigningerne. Et vejrmarked er den ideelle ”legeplads” for fondene, men det er som om de seneste dages forbedrede vejrudsigter i USA har fået dem til delvist at miste modet.

De har solgt kraftigt ud af deres positioner på specielt majs, og det har været med til at drive priserne på Chicagobørsen sydpå. Der kan ikke være tvivl om at toppen er taget af udbytterne i mange egne af kloden, men grundlæggende er markedet stadig velforsynet. Usikkerhed præger markedet.

Se i øvrigt den løbende prisudvikling inden for raps og andre afgrøder på www.dlg.dk.

 

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg. ”

Afstemning

Hvad er vigtigst at få med i Danmarkskanonen?

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.