Efterafgrøder gavner især ved pløjefri dyrkning

Forsker fra Foulum mener, at efterafgrøder gør det lettere for afgrødens rødder at trænge ned gennem de forskellige jordlag.

Kan efterafgrøder bruges til biologisk jordløsning? Det spørgsmål har forskere fra Foulum søgt svar på, ved at dyrke vårbyg med efterafgrøder af olieræddike fem år i træk.

På Plantekongres 2016 gav seniorforsker Lars Munkholm svaret.

”Pakning eller sætning af jorden i pløjelaget er generelt et problem – især ved overgang til pløjefri dyrkning. I de forsøg vi har lavet, gør dyrkning af efterafgrøder det lettere for afgrødens rødder at trænge ned gennem de forskellige jordlag,” sagde Lars Munkholm.

Landboforening lokker med sex - vi faldt i fælden 15. januar · 11:09

Han tilføjede, at dyrkning af efterafgrøder i både med og uden pløjning medførte en bedre luftledningsevne i jorden. Jordens luftledningsevne har stor betydning for, hvor godt afgrøderne kan gro i jorden. En jord med en god luftledningsevne er ofte kendetegnende ved at have mange makroporer, som udgør motorveje for rødder, luft og vand gennem de pakkede jordlag.

Lars Munkholm mener derfor, at efterafgrøder er et godt alternativ til mekanisk løsning af jorden – særligt underjorden.

Mere om temaet

Tip os

Kommentarer

Forsiden lige nu

Quiz

Landbrugs Quiz

Hvem ejer aktiemajoriteten i Case-New Holland?

  • Ford-koncernen

  • Fiat-koncernen

  • Mitsushita

  • Agco

Det var rigtigt

Det var forkert