Esben Lunde forventer smal aftale om naturpakken

Naturpakken fastlægges af de partier, som står bag aftalen om landbrugspakken, fastslår miljø- og fødevareminster Esben Lunde Larsen.

De røde partier får ingen indflydelse på indholdet af den kommende naturpakke. Det bliver en sag mellem de fire borgerlige partier, som står bag aftalen om landbrugspakken.

Samtidig ligger det nu fast, at naturpakken vil imødekomme de konservative ønsker om kvælstofreducerende tiltag.

Det fastslog miljø- og fødevareminster Esben Lunde Larsen (V) her til morgen, da han og ordførerne fra Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti havde holdt et kort, indledende sættemøde forud for de egentlige forhandlinger om naturpakken på torsdag.

Møde uden papir

På mødet introducerede Esben Lunde Larsen kort de overordnede rammer for regeringens planer, men uden at være meget konkret.

Ordførerne fik således ikke noget udleveret på skrift.

Ved det efterfølgende »doorstep«, altså lille pressemøde, præciserede Esben Lunde Larsen, at han har præsenteret tre »fokuspunkter« ved sættemødet:

  • Kvælstofreducerende tiltag
  • Fremme af biodiversitet i skov og det åbne land
  • Opfyldelse af direktivforpligtelser

Han understregede, at de kommende forhandlinger om naturpakken bliver mellem de blå partier, som »tog ansvar« for aftalen om landbrugs- og fødevarepakken.

»Det er vigtigt for mig, at vi laver en god aftale, som de blå partier kan se sig i,« sagde han.

»Derfor er det her heller ikke en åben invitation. De røde partier har ingen hånd- eller halsret over naturpakken.«

Ønsker arbejdsro

Esben Lunde Larsen forsvarede samtidig den lukkede proces, hvor alt indtil videre skal foregå bag lukkede forhandlingsdøre.

»Det er væsentligt for mig, at de politiske partier har ro om processen, at vi ikke forcerer noget. Vi har god tid til at lave en aftale, og jeg synes, det er mest respektfuldt at præsentere udspillet for partierne først, når vi nu har en forligsaftale, der går forud for det her.«

Konservativ glæde

Mette Abildgaard, konservativ miljøordfører, glædede sig efter sættemødet over, at de konservative ønsker om kvælstofreducerende tiltag vil blive imødekommet på ét eller andet niveau.

»Det er vi lettede og glade over,« sagde hun.

Hun understregede samtidig, at Konservative ikke vil acceptere, at kvælstofreducerende tiltag i form af en efterafgrødeordning går ud over naturpakkens grundbudget på 89 mio kr.

»De 89 mio. kr. skal gå til natur - det har vi hele tiden sagt. Derfor skal de kvælstofreducerende tiltag finansieres ud over det,« sagde hun.

Ønsker efterafgrødeordning

»Vi går efter en efterafgrødeordning, der giver en reduktion i 2017, men som allervigtigst: betyder, at landbrugspakken går i nul i 2018. Vi har spillet ud med en finansiering på 50 mio. kr., men mindre kan også gøre det,« sagde Mette Abildgaard.

Landbrug skal hjælpes

I Liberal Alliance var miljøordfører Carsten Bach, som de øvrige ordførere, fortrøstningsfuld efter sættemødet.

»Der var meget få detaljer i regeringens udspil og jo ikke papir på noget som helst. Men når jeg lyttede rundt om bordet, blev jeg ret fortrøstningsfuld: Som jeg hører det, er der bl.a. opbakning til den landbrugs-afbureaukratiseringsdagsorden, som vi har bragt med til bordet, og som skal gøre det mere attraktivt for landbruget at pleje naturen,« sagde Carsten Bach.

»Jeg tror, vi får en fin drøftelse med plads til alle partiers dagsordener.«

»Godt startmøde«

Venstres ordfører Anni Matthiesen var også fortrøstningsfuld efter mødet. Selvom hun selv tilhører regeringspartiet, benyttede hun anledningen til at præsentere sine egne ønsker og forslag.

»For mig var det vigtigt at få gentaget, hvor vigtigt det er, at vi sikrer, at landmanden kan være en god naturplejer uden §3-lovgivning, der rent ud sagt er dybt godnat, og som reelt forhindrer landmanden i det,« sagde hun.

Tror på hurtig aftale

Pia Adelsteen, der er miljøordfører og ny formand for Miljø- og Fødevareudvalget, var optimistisk efter mødet.

»Selvfølgelig har vi hver især vore ønsker, men det virkede ikke, som om vi står langt fra hinanden. Jeg tror, vi rimeligt hurtigt kan nå en aftale,« sagde hun.

Næste møde om naturpakken finder sted torsdag eftermiddag.

Åben for ekstra penge

Esben Lunde Larsen åbnede ved pressemødet en dør på klem for, at naturpakke-budgettet kan udvides med flere midler.

»Vores udspil er på 89 mio. kr. Så må se, hvilke ønsker, der kan rummes i det, når vi kommer videre i processen. Nu skal vi forhandle - også om den økonomiske ramme.«

Emneord Naturpakke

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.