Fem gode råd om at bekæmpe udvintringssvampe i kraftig vintersæd

Sprøjtning mod udvintringssvampe som sneskimmel og trådkølle er en forsikringssprøjtning, for der går år imellem angreb. Man ved desværre aldrig hvornår, det sker - men kraftigt udviklede marker er mest udsatte. Her er 5 gode råd.

Vintersæden står kraftigt mange steder lige nu, takket være tidlig såning mange steder. Og kraftigt udviklede marker er mere udsatte overfor udvintringssvampe som sneskimmel og trådkølle.

De fleste år kan behandling dog ikke betale sig, da der går år imellem angreb. Her er fem gode råd.

1. Sneskimmel

Sneskimmel er kun relativt sjældent et problem - men fremmes af tidlig såning, fordi kraftig plantevækst og snelag fremmer svampen.

Sneskimmel angriber alle vintersædsarter og frøgræs.

Det optræder ofte i markkanten, hvor der på grund af læforhold ligger sne i en længere periode i vinteren. Randbehandling kan ofte være tilstrækkelig.

2. Trådkølle

Vinterbyg kan angribes af trådkølle, som ses med års mellemrum. Rug kan også angribes, men kun med svage angreb.

Angreb ses især i kraftigt udviklede vinterbygmarker med forfrugt vinterbyg eller kun et vinterbygfrit år.

Kraftigt udviklede marker og snedække på ikke frossen jord fremmer angreb, men snedække er ikke en forudsætning for angreb. Angreb ses også tit i marker, der er svækkede af f.eks. manganmangel.

3. Bekæmpelse

Eventuel bekæmpelse udføres senest muligt før snefald - helst dagen før hvis muligt.

Kun Folicur Xpert er godkendt til svampebekæmpelse om efteråret i vintersæd og frøgræs (mindre anvendelse). Midlet har forebyggende effekt mod sneskimmel og trådkølle - anbefalet dosis er 0,5-0,6 liter pr. hektar.

Tilstræb randbehandling mod sneskimmel, da triazolreglerne ellers medfører, at der ofte ikke kan behandles med de ønskede svampemidler om foråret.

Hvis der behandles både efterår og forår, må den samlede mængde ikke overstige 1,0 liter Folicur Xpert.

Hvis der f.eks. anvendes 0,6 l Folicur Xpert (indeholder 160 g/l tebuconazol) om efteråret, så er der brugt 55 procent af den tilladte triazolmængde. Ved randbehandling bliver den forbrugte mængde selvfølgelig drastisk nedsat.

4. Triazol-regnskab

Om foråret tæller bl.a følgende svampemidler ikke med i triazolregnskabet: Proline, Propulse, Comet Pro.

I vinterbyg er der derfor muligheder for i foråret at vælge svampemidler, der ikke tæller med i triazolregnskabet.

I triticale kan gulrust være et problem. Hvis der bruges 0,6 liter Folicur Xpert i efteråret i triticale, kan der kun bruges i alt 0,32 liter Orius pr. hektar om foråret. Rækker dette ikke, må der anvendes Comet Pro, som har svagere effekt mod gulrust. Hvis der i stedet for Orius anvendes Rubric i foråret, kan der anvendes 0,25 liter Rubric pr. hektar, da aktivstoffet epoxiconazol ”tæller dobbelt” i triazolregnskabet.

I hvede kan svampestrategien efterår og forår se sådan ud: 0,6 liter Folicur Xpert pr. hektar i efteråret (55 procent) - og f.eks. 0,3 liter Prosaro (23 procent) + 0,5 liter Viverda (31 procent) og Propulse + Comet Pro (0 procent) i foråret.

Men det betyder, at man kommer over den tilladte mængde. Samlet er der i alt brugt 109 procent (55 + 23 + 31) af den tilladte triazolmængde.

5. Bladsvampe

Tit ses der bladsvampe om efteråret i kraftigt udviklede vintersædsmarker - og det gør der også mange steder i år. Men ofte er angrebene forsvundet til foråret.

Forsøg med bekæmpelse af bladsvampe om efteråret i vintersæd har sjældent været rentable, og bekæmpelse anbefales derfor ikke.

Kilde: Seges

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.