Fem gode råd til at forebygge resistens mod ukrudtsmidler

Der findes flere brugbare strategier til at forebygge resistens mod ukrudtsmidler. Fælles for dem er, at de skal være langsigtede.

Det kan være fristende, at dyrke de afgrøder, der giver det bedste afkast på den korte bane, ligesom det kan være fristende, at bruge det ukrudtsmiddel, der er billigst og mest effektivt.

Det kan dog vise sig at blive en lang og kostbar vej igen at få styr på ukrudtet, hvis det udvikler resistens over for ukrudtsmidlerne.

I nedenstående kan du få fem gode råd til, hvordan du forebygger problemer med resistent ukrudt.

1. Sundt sædskifte

Et sædskifte med forskellige afgrøder forhindrer opformering af bestemte ukrudtsarter, og giver gode muligheder for at bruge ukrudtsmidler med forskellig virkemekanisme.

Vekslen mellem vår- og vintersæd giver særlig stor effekt. Blandt andet fordi mange græsukrudtarter ikke er så tilbøjelige til at spire ved etablering af vårsæd. Enårig rapgræs, italiensk rajgræs og agerrævehale har dog en vis forårsfremspiring, og frøene kan nå at modne. Derimod kan væselhale der spirer frem i vårsæd ikke sætte frø.

2. Forskellige midler

Det er vigtigt, at bruge ukrudtsmidler med forskellig virkemekanisme.

Der er størst risiko for udvikling af resistens ved brug af ALS- og ACCase-resistens (virkningsklasse B og A).

Brug derfor en effektiv dosis af et middel med en anden virkemekanisme - eller som en blandingspartner - når det er muligt.

3. God etablering

En god etablering giver afgrøden de bedste forudsætninger for at afgrøden kan konkurrere effektivt mod ukrudtet.

Såning på en lille rækkeafstand er en fordel.

4. Undgå tidlig såning

Tidlig såning af vintersæd frarådes, hvor der er problemer med agerrævehale, rajgræs og væselhale, samt hvor der generelt er meget græsukrudt.

5. Mekanisk bekæmpelse

Brug mekanisk bekæmpelse, hvor det er muligt.

Læs mere på: www.ipm.dk

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.