Forsker: Behov for ny grøn revolution

Big data kan give landbruget et kæmpe skub fremad med udbytter og produktivitet.

Udbytterne og verdens produktion af fødevarer vokser år for år, men ikke lige så hurtigt som verdens befolkning og behovet for energi. Derfor skal der større produktionsfremgang til, end man kan opnå med almindelig forædling, gødning og pesticider i dag.

»Vi skal i gang med en grøn revolution nummer to,« siger Svend Christensen, professor på Københavns Universitet, der holdt indlæg på konferencen »Feeding the Future« mandag.

Løsningen kan ifølge Svend Christensen være big data – det vil sige at gøre brug af den megen data, man kan opsamle automatisk og bruge, når man forædler eller dyrker afgrøderne på marken.

»Det er helt vildt, hvad der bliver genereret af data. Datamængden fordobles hver 9. måned,« siger han.

Inden for forædling vokser antallet af data om dna eksponentielt. Det giver forædlingen nye muligheder. Tidligere såede man frø ud, observerede afkommet og valgte nye – afprøvede igen og fandt nye bedre sorter. De senere år har man også kunne gøre noget af arbejdet i petriskåle i laboratoriet og nå et godt stykke videre. Men i fremtiden vil man tillige kunne bruge nyudviklede statistikprogrammer, der bearbejder de mange data om dna til at gøre de rigtige krydsninger. Og med en ny teknik – New breeding Technology – som ifølge Svend Christensen er ret simpel, kan man nå forbedringer langt hurtigere.

Ikke tilladt endnu

Der er dog udfordringer forbundet med det, for nogle organisationer forbinder de nye teknikker med GMO og er imod. Men om det er GMO eller noget helt andet er til debat. Ifølge Svend Christensen kan det blive et langt mere effektivt instrument at bruge »New breeding technology«. Men det afhænger også af de krav myndighederne stiller til arbejdet.

»Teknikken er simpel, og vi vil i modsætning til gmo kunne bruge den her i landet. Men hvis der kommer nogle meget skrappe dokumentationskrav, vil det kun være de store giganter, der har råd til at bruge teknikken,« siger han.

Droner og satellitter

Men big data skabes også på andre planer. EU har sendt satellitter ud i rummet, der gennemfotograferer marker og som også samler værdifulde data for planteproduktion. Samtidig kører traktorer rundt med sensorer og registrerer afgrøderne i marken ligesom droner kan samle massevis af data og det er ikke fremtidsmusik, at maskiner konstant er på internettet og taler med skyen, så der kan registreres eller optimeres i produktionen.

Mødet var arrangeret af Det kongelige danske Landhusholdningsselskab i samarbejde med Yara.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.