Forsker går imod pløjefrit klima-argument

Pløjefri dyrkning øger ikke mængden af kulstof i jorden, siger forsker fra Foulum.

”Beviserne for at reduceret jordbearbejdning fremmer lagring af kulstof i jorden, er ikke overbevisende. Og de første artikler om lagring af kulstof i jorden afspejlede sandsynligvis dels en over-entusiasme, dels mangel på data.”

Sådan lød det, da seniorforsker Elly Møller Hansen, fra Foulum, på Plantekongressen i Herning refererede til nogle af hendes internationale forsker-kollegaers artikler fra de senere år.

Dermed er der kølnes forventningerne til at reduceret jordbearbejdning kan reducere drivhuseffekten, ved at bevirke en større lagring af kulstof i jorden.

Landmænd får fremover kontant bonus for elever 13. januar · 15:29

Elly Møller Hansen understregede dog, at der kan være en række andre fordele ved reduceret jordbearbejdning. Blandt andet en mindre risiko for erosion, en bedre vandledningsevne og reducerede omkostninger til brændstof.

Erfaringen hos mange af de landmænd, som praktisere reduceret jordbearbejdning er da også, at de har fået en sundere jord.

Det kan dog også skyldes, at sædskiftet er ændret, at halmen nedmuldes, og at der er flere regnorme i jorden, end da de pløjede.

Mere om temaet

Tip os

Kommentarer

Forsiden lige nu

Quiz

Landbrugs Quiz

Hvem ejer aktiemajoriteten i Case-New Holland?

  • Ford-koncernen

  • Fiat-koncernen

  • Mitsushita

  • Agco

Det var rigtigt

Det var forkert