Frygtet hvedesvamp kommer fra Himalaya

Gulrust er en meget mangfoldig svamp, der er en konstant - og alvorlig trussel - mod hvede- og triticaleproduktionen. Især i økologien og ulande er svampen frygtet.

Nu har forskere lokaliseret centeret for mangfoldighed for gulrustsvampen til Himalaya-området, skriver Aarhus Universitet. Samtidig har man fundet, at de nye varianter af gulrust, som er fundet over store dele af Europa siden 2011, stammer herfra.

"Vi har gode beviser for, at den nye invasion af gulrust til Europa er spredt via svampesporer, der er båret med vinden fra Asien til Europa, muligvis gennem den nordlige del af Centralasien. Gulrustsvampen er genetisk meget forskelligartet i Himalaya, hvor den kan inficere hvede, byg og vilde græsser, såvel som berberis, der er den seksuelle mellemvært for svampen," forklarer Sajid Ali, gæsteforsker i Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet og forsker ved University of Agriculture, Peshawar, Pakistan.

Et forskerhold under ledelse af Aarhus Universitet har kortlagt spredningsmønstre, centret for mangfoldighed og populationsstrukturen af gulrustsvampen ved hjælp af DNA-genotypning af repræsentative prøver fra hele verden.

Modstandsdygtige sorter er et godt værktøj

Bekæmpelse af svampesygdomme, som har evnen til at sprede sig over store afstande, kræver samarbejde på verdensplan og hurtig deling af information mellem forskere, planteforædlere og rådgivere. Også her bliver nye internet-baserede it-værktøjer taget i brug, f.eks. WheatRustToolbox, som er udviklet af forskere ved Aarhus Universitet.

"Vores mål er at holde sygdommen nede på et niveau, der holder tab i afgrøderne på et minimum samtidig med, at vi beskytter miljøet ved intelligent brug af pesticider. Den mest økonomiske og miljøvenlige løsning er at øge udviklingen af nye afgrødesorter, der er modstandsdygtige overfor et bredt spektrum af plantepatogener," siger professor Mogens Støvring Hovmøller, Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

"Når der udvikles modstandsdygtige sorter, skal planteforædlerne tage hensyn til svampenes diversitet langt ud over vores landegrænser. Det kræver endnu tættere samarbejde mellem planteforædlere og plantepatologer, hvilket er et af formålene med denne konference. Der er behov for både "holdbar" resistens mod svampesygdommeog for at få de resistente sorter markedsført, så de kan komme ud i dyrkningen," fortsætter han.

 

Faktaboks

Det ser ud til, at svampen Puccinia striiformism, der forårsager gulrust på korn og græs, har en speciel høj genetisk diversitet i Himalaya og de nærliggende regioner, dvs. Nepal, Pakistan og Kina, og langt mindre genetisk variation i andre dele af verden.

Derudover indeholder regionen svampens mellemvært, berberis. Udover at være vært for svampens seksuelle cyklus, kan den være refugium for svampen, når korn og græsser ikke er til stede.

Denne nye opdagelse præsenteres i en af hovedtalerne på den internationale konference14th International Cereal Rusts and Powdery Mildews Conference 2015, som holdes i Helsingør fra 5. til 8. juli 2015.

Konferencen samler førende eksperter i plantesygdomme fra 33 lande fra hele verden for at diskutere udfordringerne og reducere risikoen for sygdomsepidemier og afgrødetab. Foredragsholderne vil beskrive det globale landskab for rust og meldug, nye innovative tiltag for overvågning og bekæmpelse, samt betydning for integreret sygdomsbekæmpelse (IPM) via øget nationalt, regionalt og internationalt samarbejde.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.