Fyraftensøkolog har seksdoblet arealet: Jeg kan godt se ideen i amerikanersiloer

Kristoffer Hilligsøe startede som nyetableret med 42 hektar i 2017. I 2018 drev han 120 hektar, og i 2019 lyder markplanen på 260 hektar under plov - på deltid.

Man må sige, at Kristoffer Hilligsøe har travlt. Han har kun drevet sin økologiske bedrift i to år, men har allerede 6-7-doblet sit areal, vel at mærke ved siden af sit arbejde.

»Det er gået stærkt, siden jeg overtog bedriften for to år siden. Fra efteråret har jeg forpagtet 140 hektar mere.

Derfor har jeg også tilsået et større areal med vintersæd - nemlig 135 hektar (85 hektar rug + 50 hektar hvede) - mod 40 hektar sidste år. Jeg er næsten færdig og mangler kun 10 hektar, men jeg startede også tidligt, da jeg skulle over et stort areal i forhold til størrelsen af min maskinpark.

Det var noget tidligere end de fleste økologer, så jeg risikerer nok lidt mere ukrudt, også fordi jeg ikke har fået striglet alle marker to gange, som jeg gerne ville. Det meste er heldigvis rug, som har god konkurrenceevne«, siger han.

Opbevaring og tørreri

Det øgede areal betyder også, at han får brug for et noget større kornlager.

Han går efter at kunne oplagre afgrøder fra 200 hektar. Flere løsninger er i spil.

»Jeg har to hovedafgrøder, rug og hvede, og kan godt se idéen i at sætte to store amerikanersiloer op.

Men jeg har også en tom bindestald stående, som jeg overvejer at sætte stålspær og bygge planlager med tørreri i. Det giver en mere fleksibel løsning med plads til flere forskellige afgrøder, som vi økologer jo gerne vil have. Men det er også dyrt«, siger Kristoffer Hilligsøe.

I år er afgrøderne fordelt på seks mindre lagre, bl.a. en køresilo og et ældre roehus, som han har sat hovedkanaler i.

Udfordring her & Nu

  • Rødkløver: En øko-mælkeproducent slår mit rødkløverudlæg af her i efteråret. Det bekæmper ukrudt, men tager N. Derpå harver jeg flere gange mod kvik, så den er blotlagt, når frosten kommer.
  • Sæson 2018: Det har været en udfordrende sæson med et vådt efterår, et koldt forår, lyn-overgang fra frost til sommer og tørken. Jeg er dog fortrøstningsfuld for sæson 2019, for det står godt derude.

Faktaboks

Kristoffer Hilligsøe

  • Kristoffer Hilligsøe driver bedriften Lodbjerg Økologi. 30 år.
  • Hvor: Tæt ved Vesterhavet & Limfjorden i Thy. Nyetableret i 2017.
  • Areal: 260 ha - både lerjord (JB 6-7) og sandjord (JB 1, 2 og 4). Meget fremavl og maltbyg.
  • Afgrøder: Vårbyg, vårtriticale, hestebønne, vinterhvede, rug og græs.
  • Deltidslandmand, arbejder ud over sit landbrug med jordfordeling i Landbrugsstyrelsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.