Gennembrud for minivådområder: Målinger beviser høj effekt

Forskerne er nu færdige med at undersøge minivådområder med biofiltre. Nu venter kun myndighedernes godkendelse.

45-60 procent. Så meget af kvælstoffet i drænvand kan et minivådområde med biofilter, også kaldet filtermatrice, fjerne fra drænvand. Det slår forskere fra Aarhus Universitet nu fast efter, at de er færdige med den nødvendige forskning, som har stået på i en årrække.

Det er godt nyt, for det er en høj effekt, og minivådområder med biofilter fylder kun lidt i forhold til minivådområder med åbne bassiner for ikke at tale om de store vådområder.

Fylder mindre

Ifølge Charlotte Kjærgaard og Carl Christian Hoffmann, forskere ved Aarhus Universitet, kan minivådområder med biofiltre reducere udledningen af kvælstof fra drænvandet til vandmiljøet med mellem 45 og 60 procent. De bedste biofiltre fjerner endda 55-60 procent kvælstof.

»Vores resultater baseret på målinger viser, at vi med simple biofiltre kan reducere udledningen af kvælstof med mellem 6 og 25 kg N pr. hektar afhængigt at den nuværende N-udledning,« siger Charlotte Kjærgaard.

Resultatet er længe ventet, fordi landmænd gerne vil have flere forskellige virkemidler at vælge imellem, når de skal i gang med den målrettede regulering. Virkemidlerne skal kompensere for, at landmænd med landbrugspakken har fået lov at give markerne mere gødning.

Forskerne har udviklet modeller, der kan sikre korrekt dimensionering af biofiltre.

»Skal man halvere N-udvaskningen på en typisk østjysk mark, skal man bruge et filterareal på 2.500 kvm pr. 100 hektar opland,« siger Charlotte Kjærgaard.

Det svarer til tre parcelhushaver.

Glæde hos L&F

Hos Landbrug & Fødevarer glæder viceformand Lars Hvidtfeldt sig over gennembruddet.

»Det er jo fantastisk. Det er et blåstempel, vi har ventet på længe,« siger han.

L&F vil derfor med det samme minde Miljø- og Fødevareministeriet om, at denne type minivådområder skal på listen over godkendte virkemidler, både i forhold til kollektive virkemidler og målrettede individuelle virkemidler så hurtigt som muligt.

»Vi har længe presset på for at få flere virkemidler at vælge imellem, så vi kan levere en indsats på den mest kosteffektive måde,« siger han.

Minivådområder med biofiltre er blandt de virkemidler, der er afsat penge til i Landbrugspakken. Dog er ordningerne for, hvordan man etablerer dem, ikke udmøntet endnu.

»Vi presser på for at få ordningerne ud at flyve nu. Det bør ikke vente til 2018,« siger han.

Han mener, at mange landmænd er klar til at etablere minivådområder og kun venter på, at støtteordningerne bliver sat i værk.

»Men vi har en stor opgave foran os, så det gjorde ikke noget, at vi kom i gang,« siger han.

Han ser også frem til, at oplandskonsulenter inden længe vil køre ud og rådgive landmænd om, hvor man mest hensigtsmæssigt kan etablere minivådområder af alle godkendte slags.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.