Glyphosat-rester i danske børns urin langt under grænseværdi

En dansk professor har testet 27 urinprøver fra 2011 for glyphosat, og de indeholdt alle glyphosatrester, dog under grænseværdierne.

En dansk professor med ekspertise i toksikologi har undersøgt 27 urinprøver fra skolebørn og mødre fra Gentofte og Viby Sjælland.

Alle indeholdt rester af glyphosat, men langt under grænseværdien, skriver Ing.dk.

Resultaterne er endnu ikke publiceret, men til mediet siger Lisbeth E. Knudsen, professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, at niveauet ligger på niveau med tyske resultater.

Prøverne er fra 2011 og taget i en anden sammenhæng, og hun har nu testet dem igen for glyphosatrester på grund af den verserende debat om aktivstoffet, der blandt andet bruges i Roundup.

WHO's kræftagentur, IARC, mistænker glyphosat samt nogle hjælpestoffer for at være kræftfremkaldende, hvorimod den EU's fødevareagentur EFSA ikke vurderer, at det er et problem inden for de gældende grænseværdier.

Lisbeth E. Knudsen holder med IARC og 'er ikke i tvivl om, at der er en cancer-risiko'.

"Værdierne ligger langt under grænseværdierne, men det interessante er, at vi overhovedet finder det. Vi regnede ikke engang med, at koncentrationerne var så høje, at vi kunne måle dem, men det kunne vi, og det bør man tage alvorligt," siger Lisbeth E. Knudsen til Ing.dk.

Tyske undersøgelser viste glyphosatrester i øl. Nu søger Lisbeth E. Knudsen forskningsmidler til at finde ud af, hvordan glyphosat ender i danske børns mad.

Glyphosat står til at blive godkendt for 10 år i stedet for 15 år, som EU-Kommissionen ellers tidligere har lagt op til. Samtidig vil EU lægge op til, at de potentielt kan forbyde aktivstoffet, hvis EU-undersøgelser næste år kommer frem til, at der er en kræftrisiko.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.