Godsejer: Quinoa afløser måske roer

I år blev der for første gang eksperimenteret med at dyrke quinoa på Rudbjerggaard & Fredsholm Godser.

Godsejer Carl-Johan von Rosen var med i marken, da der blev høstet quinoa på Rudbjerggaard & Fredsholm Godser på Lolland. Da dækningsbidraget på roer faldt, måtte de finde på noget andet - og valget faldt på quinoa. Det er første gang, de har planten, og den har kun været dyrket i Danmark én gang tidligere - nemlig sidste år. Der har altså ikke været meget erfaring at tage af.

»Jeg synes, at det er en vildt spændende afgrøde. Vi gjorde det for at være med fra starten - at være med i etableringen og høste os de erfaringer. Hvis det kan komme op at køre, er det en rigtig interessant afgrøde«, siger Carl-Johan von Rosen.

Fremtidsudsigter

I år dyrkede de blot en enkelt hektar.

»Det er svært at hente data og gøre sig klog på én hektar. Du har knap nok nået at starte mejetærskeren op, før du er færdig - og det er det samme med såningen«, siger Carl-Johan von Rosen.

Allerede til næste år satser godsejeren på at udvide arealet betragteligt.

»Hvis afsætningen går i en retning, der er værd at forfølge, så kunne jeg godt forestille mig, at vi har 5-10 hektar næste år. Men det stiller også lidt større krav, for så er det ikke på hobbyplan mere«, siger Carl-Johan von Rosen.

Quinoaen blev dyrket på forsøgsbasis i år.

»Der går hurtigt et år, så vi forsøger at dokumentere så meget som muligt. Nu ved vi, hvad vi skal være opmærksomme på til næste år - modsat i år, hvor vi kunne gå og kigge på marken hver dag, men uden at vide, hvad vi skulle kigge efter«, fortæller Carl-Johan von Rosen.

Der bliver noteret alt fra såtidspunktet til indstillingerne på mejetærskeren, og hvordan planten ser ud, når den bliver høstet.

»Nogen gange bliver man nødt til at satse«

Det er en ny afgrøde i Danmark, hvilket betyder, at der ikke er nogen hjælp at hente, men der er også en anden ret væsentlig udfordring.

»Man skal være klar på, at når man ikke har styr på afsætningen, skal man have råd til at tabe de hektar. Det er lidt den anden vej rundt - man producerer noget uden at have en afsætning. Nogen gange bliver man nødt til at satse, og én hektar kan vi altså godt undvære uanset hvad. Går det hen og bliver en afgrøde, vi ikke kan se en forretning i, så har vi ikke tabt det helt store ved det - andet end at vi har forsøgt os frem. Indtil videre har jeg tiltro til quinoaen - også på afsætningssiden«, siger Carl-Johan von Rosen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.