Høster kun 20 af 40 hektar: Derfor gik det galt med halvdelen af mine øko-roer

For planteavler Nick Ziegler har det første år med økologiske sukkerroer været meget udfordrende.

Nick Ziegler, der ejer Hyldagergård ved Hedehusene på Sjælland, har sået 40 hektar med økologiske roer, men til stor skuffelse kan han kun høste omkring 20 hektar.

Han er en af de cirka 20 planteavlere, der i år har forsøgt at dyrke økologiske sukkerroer, og dét har givet flere udfordringer end ventet. 

"Vi mangler ekspertise. Det har været en dyr læreproces, og det vil først vise sig til næste år, om vi har lært noget", siger Nick Ziegler. 

Bestilling kom sent

En af grundene til udfordringerne er, at bestillingen på de økologiske sukkerroer kom ret sent. 

"Folk havde egentligt lavet deres markplaner, så der skulle byttes rundt. Man skal vælge arealerne med omhu, og så skal man have god tid til at forberede dem til året efter. Der skal være mere rent, end vi er vant til med korn. Det betyder alt for udbyttet, at der ikke er ukrudt", siger Nick Ziegler. 

Af ukrudt er det især spildraps, vejpileurt og kvikgræs, der har givet planteavleren problemer. 

Nick Ziegler er langt fra den eneste, der er løbet ind i problemer i forsøget på at dyrke økologiske sukkerroer. 

"Vi har oplevet, at nogle arealer skulle sås om, både på grund af sygdomme og på grund af skadedyr. Vi har også haft udfordringer med selve ukrudtsbekæmpelsen.

Man må ikke vende ryggen til sin roemark - gør man det, går det galt. Og det gør sig endnu mere gældende, når man er økolog", siger Bo J. M. Secher, chefkonsulent i Nordic Sugar.

Lugerobotterne kunne ikke hjælpe i år

Planteavlerne havde haft et håb om, at ukrudtet var nemmere at bekæmpe. 

"Vi havde satset en del på, at lugerobotterne ville være en hjælp. Det er de også, men vi kom lidt sent i gang med at bruge dem. Vi skal jo også lære dem at kende", siger Bo J. M. Secher.

Han forventer, at robotterne vil være til meget større hjælp næste år, hvor de har større kendskab til dem. 

Lugerobotten bliver trukket af en traktor, og renser i 12 rækker ad gangen og bruger kameraer til at skelne mellem ukrudt og roer. Hvis ukrudtet er for stort, kan robotten ikke bruges, men roerne må heller ikke være for store, da robotten skal kunne se jorden.

"Da vi fik den til at køre, var roerne blevet for store, og det var ukrudtet også, så det kunne den ikke klare. Men man kan heller ikke forlange umuligheder af den.

Jeg er positiv over for lugerobotten, og jeg tror også på, at den vil komme til at virke, men der er meget at lære - både for os og dem, der servicerer den", siger Nick Ziegler. 

Derudover stiller robotten store krav til såningen.

"Det skal være mega præcist. Der skal være 50 cm mellem rækkerne - ikke 48 eller 52 cm", fortæller Nick Ziegler. 

Den økologiske roeoptagning er overstået for i år, og sukkerproduktionen er i gang, men Nick Ziegler har ikke fået taget alle sine roer op endnu. 

"Jeg har kun fået taget to til tre hektar op, og lige som det gik allerbedst, fik vi tre millimeter regn, og så kunne vi bare holde stille i to dage.

De roer, der står tilbage, skal bruges til at undersøge udbytter i samarbejde med Nordic Sugar. De skal tages op i tre omgange i løbet af de næste par måneder for at undersøge udbyttestigningen", fortæller Nick Ziegler. 

Flere vil være med

På trods af det vanskelige første år med økologiske sukkerroer, forventer Bo J. M. Secher, at arealet af økologiske sukkerroer er fordoblet om tre år. Derved vil det samlede areal være på cirka 500 hektar.

Flere landmænd er ved at lægge om, så de kan være med i produktionen af økologiske sukkerroer. 

Nick Ziegler har da også planer om at dyrke de økologiske roer igen til næste år, men hvor mange hektar det bliver, ved han ikke endnu. 

"Det vil jeg lade tiden vise. Det er bedre at have 20 hektar gode roer, end 40 hektar dårlige", fortæller Nick Ziegler.

Han råder andre landmænd, der er interesserede i at producere økologiske sukkerroer, at starte ud med et lille areal, så man kan lære afgrøden at kende, eller at gå flere sammen om et lidt større areal. 

 

Artiklen er første gang publiceret den 2. oktober 2017

Denne artikel er normalt forbeholdt abonnenter, men vi har i dag valgt at gøre den tilgængelig for alle. Køb abonnement på PLUS her.

Faktaboks

For cirka 10 år siden forsøgte Nordic Sugar også at producere økologisk sukker af danske roer, og Nick Ziegler var også med i projektet.

 

Dengang var teknikken ikke klar, så projektet stoppede hurtigt igen, men med de nye lugerobotter skulle det gerne gå bedre i denne omgang. 

 

I år er der blevet dyrket omkring 250 hektar økologiske sukkerroer. Det areal forventes at være fordoblet om tre år, da flere planteavlere er ved at lægge om. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.