Handelsfirma: Dansk møllehvede kan genvinde respekten i Europa

Handelsselskab opfordrer landmænd til at sengødske.

I nogle år har handelsfirmaet BMG været ude for, at de skulle tilbyde en rabat til kunderne i udlandet. Det håber indehaver Søren Blach nu vil være slut.

"Når vi sælger på det internationale marked, så har vi i nogle år været ude for, at udenlandske opkøbere har sagt, at det skal være mod rabat, fordi vi ikke har kunnet præstere det proteinniveau, der krævedes på markedet," siger Søren Blach.

Hvor stor har den rabat været?

"Vi er blevet udsat for, at dansk hvede var måske 5-10 pct billigere end andre kvaliteter," siger Søren Blach.

Det er det lave proteinindhold, som har givet sig udslag i rabatterne. Der er ikke tale om den såkaldte brødhvede, hvor danske landmænd kan søge om godkendelse til at tildele ekstra kvælstof til hvede til eksempelvis franskbrød. Brødhvede skal produceres uden stråforkortere til dansk brød. Der er tale om den øvrige hvede, der sælges i udlandet og blandt andet bruges til pizzadej og småkager.

"Som dansk handelsselskab har det ikke været rart at se, at priserne har været presset ned," siger Søren Blach.

Han siger, at landmændene også har en vigtig rolle for at sikre øget proteinindhold.

Med de nye kvælstofnormer mener handelsselskabet, at det er realistisk at øge protein-indholdet i den danske hvede, såfremt landmændene er klar til genoptage den gammelkendte tre-delte tildeling af N, hvor sidste tildeling af 15-20 procent af kvælstofmængden spredes ud midt/sidst i maj.

Tidligere har landmændene ikke haft nok kvælstof til at sengødske.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.