Her er de ti største afgrøder til høst 2016

Vårbyg er den største afgrøde i 2016 med 597.000 hektar til høst.

Et kraftigt fald i arealet med vinterkorn og raps giver plads til andre afgrøder som vårbyg, havre og sukkerroer. Det viser årets opgørelse af afgrødefordelingen fra NaturErhvervstyrelsen.

Arealet med vårbyg er i 2016 således oppe på 597.000 hektar og har overhalet arealet med vinterhvede, som dyrkes på 529.000 hektar.

Arealerne med vinterkorn er samlet faldet i forhold til 2015. Det fordeler sig på vinterhvede, vinterhybridrug og vinterbyg, som er faldet med henholdsvis 49.000, 18.000 og 9.000 hektar.

Derimod er arealet med vårafgrøder steget, idet vårbyg er steget med 84.000 ha, men også arealet med havre er øget med 15.000 ha.

Raps går tilbage, mens roer og bælgplanter går frem

Arealet med raps er efter en stigning sidste år tilbage på 163.000 hektar, hvilket er samme niveau som i 2014.

Herudover viser opgørelsen en stigning på 30 procent for roer til fabrik, som nu er tilbage på 33.000 hektar, som er samme niveau som i 2014.

Også arealet med bælgplanter er steget. Det skyldes hovedsageligt, at arealerne med hestebønner og ærtehelsæd hver især er øget med ca. 3.500 hektar.

Landmændene vælger brak frem for randzoner

Brakarealet er øget i 2016, så det nu er på 33.000 hektar. Det skyldes primært øget anmeldelse af MFO-slåningsbrak. Dermed skal stigningen ses i sammenhæng med det store fald i MFO-randzonearealet, hvor en del ansøgere i stedet vælger at opfylde MFO-kravet ved øget braklægning.

I kategorien ”Ej landbrug” er arealet næsten tredoblet til 8.000 hektar. Dette skyldes især, at der i 2016 i højere grad er sikret korrekt brug af afgrødekoder til miljøprojekter og visse arealer med miljøtilskud, som tidligere har figureret under andre kategorier.

Beregning af andelen med permanent græs

Hvert år opgøres andelen af permanent græs i Danmark på baggrund af de indsendte fællesskemaer. Et af de grønne krav i EU’s forordning om arealstøtte er, at Danmark skal opretholde andelen af permanent græs på samme niveau som i 2015, som er beregnet til 7,7 procent af landbrugsarealet.

I 2016 er andelen af permanent græs beregnet til 7,8 procent af landbrugsarealet.

De ti største afgrøder i 2016

Tabellen viser afgrødefordelingen for de ti største afgrøder inddelt i hovedkategorier efter det samlede areal, der er søgt grundbetaling for i Fællesskema 2016.

* Bemærk, at tallene for permanent græs, som kan ses i denne tabel, ikke danner grundlag for opgørelsen af landekvoten for permanent græs. Det skyldes, at opgørelsesmetoden i forhold til landekvoten skal tage hensyn til en række faktorer, der ikke er afspejlet i afgrødekoderne.

Bemærk desuden, at arealerne for henholdsvis permanent græs og omdriftsgræs ikke er opgjort efter arealerne i tabellen over afgrødefordelingen. Det betyder, at man ikke kan genfinde arealerne ved at lægge arealerne under de forskellige afgrødekoder sammen.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.