Her er planteavlerens arbejdsplan til det bliver såvejr

Tørken har givet en unormal tidlig høst, hvilket helt usædvanligt giver os god tid i august. Men tørken giver os udfordringer.

Af Kristian Toft Andersen, planteavlskonsulent, LandboNord

Vi står overfor en del udfordringer på grund af tørken her i august.

I LandboNord har vi oprettet en Tørke Taskforce, hvor vi hjælper vores landmænd med at få overblik over konsekvenserne her i tørken.

Vores kornproducenter står nu overfor at skal etablere efterafgrøder og raps. Den smule nedbør, der er faldet er kommet meget lokalt. Derfor ser vi også store forskelle, så det svært at sige noget generelt.

På nuværende tidspunkt her i uge 32 anbefaler Landbonord lige nu at undlade al jordbearbejdning, så længe vi ikke har fået mere regn. Jordbearbejdning nu, kan medføre jordfygning på finsandet jord.

Derfor kan tiden, indtil der forhåbentlig snart kommer nedbør, bruges på at sprede en blanding af vårbyg, vinterrug eller havre med en centrifugalspreder, så når regnen kommer kan markerne harves let, for at få kornet til at spire.

Har du valgt en blanding af korsblomstrede afgrøder med olieræddiker og honningurt, skal der komme 10-15 mm regn for at få nok fugt til det kan spire. 

Ifølge kalenderen burde vi også være i gang med så raps. Men på nuværende tidspunkt kan vi ikke anbefale at starte såmaskinen. Vi kan se de steder, hvor der lokalt er kommet 10-15 mm, at vandet allerede er fordampet igen. Derfor er man mange steder nødt til at få 30-50 mm regn for at rapsen vil spire ordentligt.

I år er rapsen ikke Cruiser- bejdset mod rapsjordlopper. Rapsen er allermest udsat indtil den når 5-6 bladstadiet. Derfor er det yderst vigtigt, at den kommer rigtigt fra start og hurtigt bliver kraftig.

Hvis vi ikke får mere en 10-20 mm regn, er der stor risiko for at rapsen går i stå, hvis vi igen får 14 dage med udbredt tørvejr.

Med de høje jordtemperature vi registrerer nu, vil det stadig være muligt at etablere raps den 20.- 25. august mange steder, hvis vi får tilstrækkeligt med regn.

Arbejdsplan i august

Hvad skal du så lave indtil det begynder at regne?

1. Få overblik over din økonomiske situation, så du ikke får lavet nogle panikhandlinger.  Hvis du har brug for hjælp, så kontakt din rådgiver, så i sammen kan komme på forkant.

2. Tag temperaturen på dit korn. Selvom kornet er høstet tørt, er det stadig yderst relevant at få kornet kølet ordentlig ned. Når lufttemperaturen er fem grader lavere end kornet, skal blæseren tændes uanset luftfugtighed.

3. Få drænet de områder af marken, der engang var våde. Der er perfekte forhold til at få drænet på nuværende tidspunkt. Mange af de gamle dræn er blevet synlige her i tørken og nemme at finde, så få gravet ned de steder, hvor du sidste år oplevede problemer.

4. Den tørre sommer giver også gode betingelser til at få grubbet de våde områder af marken. De områder af marken, hvor der normalt står vand, er jorden så hård, at den har godt af at blive brudt op, så vandet kan trænge ned til drænene.

5. Der er ligeledes god tid til at få kalket op, inden der igen skal etableres vintersæd.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.