Hveden driver globale fødevarepriser op

FN's internationale fødevareagentur melder om stigende fødevarepriser globalt set - dog kun beskedne stigninger i flere fødevaregrupper og et stort fald ved vegetabilske olier.

Det er ikke meget, men i februar steg de globale fødevarepriser med 0,5 procent.

Det viser FN's fødevareagentur FAO's Food Price Index. Ikke desto mindre er priserne steget 17,2 procent i forhold til sidste års februar måned. Det er de højeste priser siden februar for to år siden.

Det er især kornpriserne, som har givet priserne rygvind i februar. Eneste undtagelse er vegetabilske olier, som oplevede et fald.

Hveden pressede kornpriser op

Kornpriserne steg med 2,5 procent i forhold til januar måned. Det er højeste niveau siden juni 2016, men blot 1,6 procent over niveauet for et år siden. Hveden steg tre procent, og FAO vurderer, at højere handel samt logistiske udfordringer i de amerikanske havne pressede prisen op. For majs var stigningen mindre, men efterspørgslen var solid. Rispriserne var solide.

Fald i vegetabilske olier

For vegetabilske olier faldt priserne med 4,1 procent i februar i forhold til januar, det største fald siden oktober. Prisniveauet er dog 19 procent højere end samme tidspunkt sidste år. Det er primært prisfald i palmeolie- og sojaolie-markederne, som pressede prisen ned. Øget palmeolieproduktion i Sydøstasien og aftagende global import pressede dét marked. I Brasilien og Argentina steg forventningerne til sojaproduktionen, samt gode forsyninger blandt andet på grund af faldende efterspørgsel fra ethanolproduktion, skriver FAO.

Sukkerpriser i lille stigning

Sukkerprisindekset steg med 0,6 procent i februar i forhold til januar. Der er prisudsving på grund af ændringer i udsigten for sukkerproduktionen i de store sukkerlande, især Brasilien, hvor der er udsigt til udbudsknaphed ifølge FAO. Der er forventninger om faldende produktion i Indien og Thailand, verdens andenstørste eksportør. I EU og Kina er der derimod forventninger om øget produktion.

Lille stigning i mejeripriser

FAO's mejeriindeks steg en anelse i februar, så de nu er 37 procent højere end samme tid sidste år. FAO skriver, at mejerimarkederne afventer eksportudsigterne fra EU og USA i den kommende mejerisæson. FAO vurderer, at udbud er passende i forhold til efterspørgslen på det globale marked. I løbet af det sidste år har der været stærkest efterspørgsel på smørfedt, hvilket fik smør- og sødmælkspriserne til stige langt mere end skummetmælkspulver og ost.

Kødprisindekset i lille stigning

FAO Meat Price Index stiger med 1,1 procent i februar måned i forhold til januar. Priserne på okse- og fårekød steg mest, mens der var små ændringer for svine- og fjerkrækød, hvor markederne oplevede balance mellem udbud og efterspørgsel.  I Australien genopbygger kreaturbestandene, så færre dyr kommer til slagt. Sæsonslagtningen af får i Oceanien er afsluttet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.