Kæmpe behov for dansk økofoder: Hul på 50.000 hektar

Flere landmænd lægger om til økologi. Den udvikling forventes at fortsætte i 2017, viser nye tal fra Seges Økologi. Det øger behovet for flere økologiske planteavlere.

Danske økologiske husdyrproducenter er på vej til at blive afhængige af udenlandske, økologiske råvarer til foderet. Medmindre en masse danske planteavlere bliver økologer.

Sådan er meldingen fra formand for Økologisektionen hos Landbrug & Fødevarer, Hans Erik Jørgensen, og underdirektør hos DLG Økologi, Henrik Kløve, der sammen nu opfordrer flere planteavlere til at overveje omlægning.

"Der er i de seneste par år kommet rigtig mange nye økologiske mælkeproducenter, griseproducenter og fjerkræavlere. De efterspørger alle økologiske korn og grovvarer til deres dyr. Efterspørgslen er derfor steget meget mere end produktionen hos planteavlerne. Jeg synes jo, at det er en skam, at vi ikke kan producere nok økologisk korn og grovfoder herhjemme," siger Hans Erik Jørgensen i en pressemeddelelse.

Seges Økologi har lavet en rundspørge til rådgivningscentrene for at høre om forventningerne til omlægning af areal til økologi i 2017.

På basis af de gennemførte omlægningstjek og øvrige økologirådgivning forventes det, at der i år vil blive ansøgt om økologisk arealtilskud til 22.000 nye hektar. Det er fordelt på 17.500 hektar fra omkring 200 nye bedrifter og 4.500 hektar fra 100 eksisterende bedrifter.

Hovedparten af det nye areal kommer fra bedrifter med planteavl samt blandede bedrifter med svin, fjerkræ og kødkvæg.

DLG: Behov for 50.000 hektar økokorn

Underdirektør hos DLG Økologi, Henrik Kløve, er helt på linje med formanden for de økologiske landmænd. Selvom mange nye økologer er planteavlere, er der behov for flere.

"Som jeg vurderer det, er der behov for op til omkring 50.000 nye hektar med økologisk korn herhjemme for, at vi sikrer en større regionalt oprindelse af de råvarer, der anvendes til foderproduktionen. Indtil den øgede omlægning er gennemført, vil der ikke opstå en mangel på økologisk korn og foderstoffer, fordi det fortsat er muligt at importere fra andre EU lande som f.eks. Rumænien. I DLG ser vi naturligvis gerne, at flere landmænd herhjemme begynder en økologisk produktion, så vi i stigende grad køber og sælger til de danske landmænd," siger han.

Der er ansøgningsfrist for tilsagn om økologisk arealtilskud fredag d. 21. april 2017.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.