Kommer vi til at bruge lys og lyd mod ukrudt og svampe?

Ugen på spidsen: Danske planteavlere skal vænne sig til en hverdag, hvor de har langt færre pesticider til rådighed end tidligere. Løsningen bliver næppe ny kemi, mener ugens klummeskribent på Mark Plus.

Der bliver god plads i kemi-skabet i de kommende år. Landbruget har derfor travlt med, at finde nye gangbare løsninger som afløsning for pesticider.

Kendte svampemidler som Amure og Bumper bliver forbudt til den kommende sæson.

I de kommende år bliver en perlerække af de mest brugte svampemidler også forbudt. Helt præcist ti kendte svampemidler, hvoraf Bell, Opera, Juventus, Orius og Prosaro blot er eksempler.

Også når det gælder bekæmpelse af skadedyr og ukrudt, er der mandefald blandt midlerne.

Værst bliver det, når glyphosat bliver forbudt. Det bliver det nemlig. Det er blot et spørgsmål om tid.

Det vil formentlig rive tæppet væk under den æra i verdenshistorien, hvor landmænd verden over tog et kæmpe skridt i retning af øgede udbytter.

Lys, lyd eller strøm? 

Det store kvantespring skete, fordi planteavlere med pesticiderne fik nogle særdeles effektive hjælpestoffer til at beskytte afgrøderne mod ukrudt, skadegørere og svampesygdomme.

Landbruget skal derfor finde nye løsninger, og det haster.

Løsningen bliver næppe ny kemi.

Mange af de store multinationale virksomheder har intensiveret forskningen og udviklingen af bio-bekæmpelsesmidler kolossalt i de senere år. Endnu har de dog et gennembrud til gode.

Løsningen ligger derfor måske et sted, hvor vi i dag ikke en gang har fantasi til at lede. Sådan har det været med andre store opdagelser og opfindelser.

Columbus sejlede den forkerte vej til Indien og fandt Amerika. Alexander Flemming glemte at lægge låg på et præparat og opdagede penicillin. Og faktisk er der flere af de pesticider, vi bruger i dag, som blev udviklet ved et tilfælde. Man ledte efter et - og fandt noget andet.

Så hvem ved. Måske skal vi i fremtiden bekæmpe ukrudt og skadegørere med lys, lyd, strøm eller en helt ny teknologi, som vi ikke ved eksisterer - og som vi finder ved et tilfælde, fordi vi får rodet os ud i noget, som vi ikke på forhånd havde helt styr på eller forberedt os på.

Så sæt i gang. Lad de krøllede hjerner få adgang til petriskålene i laboratorierne, og lad landmænd få adgang til ny teknologi, der effektivt, miljøvenligt og billigt kan beskytte afgrøderne effektivt i fremtiden.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus. 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.