Kornkøbere: Vi vil ikke have dansk korn

Nogle kunder i Asien bestiller korn, hvor der kræver "Danish excluded".

Kvaliteten af dansk korn har været faldende gennem næsten 25 år og er nu så lav, at kunder i andre verdensdele udtrykkeligt frabeder sig dansk korn, når de lægger bestillinger i markedet på EU-korn.

De to største danske grovvarekoncerner DLG og Danish Agro bekræfter, at der i løbet af det seneste år er begyndt at indløbe ordrer fra andre verdensdele, hvori en af betingelserne lyder: "Danish excluded".

»Hidtil har kunderne blot bestilt et parti EU-foderhvede. Eksempelvis et skib med 30.000 tons. Men nu begynder vi at høre, at eksempelvis kunder i Asien bestiller en given mængde EU-korn, men bestillingen sker med tilføjelsen "Danish excluded" - dvs. at kunderne udtrykkeligt frabeder sig dansk korn. I andre tilfælde vil kunderne godt acceptere, at kornet er fra Danmark, men kun hvis de får et ekstra afslag i prisen,« fortæller vicekoncerndirektør i DLG Jesper Pagh til Finans.

Hos Danish Agro bekræfter man problemet. Et eksempel er, at der sidste år var 27 pct. mere protein i det tyske foderhvede end i det danske, og sammenligner man med hele den tyske kornproduktion, var der 40 pct. mere protein i det tyske korn.

Indholdet af protein er afgørende for kornets kvalitet og dermed værdi. Proteinet er så at sige den benzin, der får dyrene til at vokse og danne muskler, mælk, æg osv.

Hidtil har grovvareselskaberne forsøgt at skjule problemerne med at afsætte det danske korn på verdensmarkedet.

»Vi er imidlertid nået til et punkt, hvor vi må erkende, at det er naivt at tro, vi kan holde problemet skjult. Der tales så meget om det i markedet, at vi må indse, det i fremtiden bliver en del af vores hverdag på eksportmarkederne, at det danske korn enten bliver afvist eller i bedste fald købt mod et afslag i prisen,« siger Jesper Pagh, DLG, til Finans.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.