Landboforening: Gødningssække fra Danish Agro indeholder for lidt

En kontrolvejning af 90 sække hos kongelig vejer afslørede, at der manglede 420 kg gødning. I gennemsnit var der 0,72 procent for lidt gødning i sækkene.

Sydvestjysk Landboforening har taget affære, efter at en kontrolvejning hos kongelig vejer viste stor unøjagtighed i forhold til den deklarerede vægt.

Ifølge foreningen blev 90 gødningssække vejet i grupper af 10 stk., og alle de ni gruppevejninger viste, at sækkene indeholdt for lidt. Differencen ligger på et underindhold på mellem 20 og 100 kg pr. 6.520 kg (inkl. 2 kg tara pr. sæk). Samlet for de 90 sække manglede der 420 kg gødning.

I den samme leverance er 15 tilfældige enkeltsække blevet vejet med Jysk Landbrugsrådgivnings certificerede vægt. Denne kontrolvejning viste et underindhold på op til 14 kg pr. sæk – og ingen af de 15 vejede sække nåede op på de 652 kg, som sækken burde veje.

Sydvestjysk Landboforening er gået ind i sagen på vegne af tre medlemmer, der har købt gødningen.

En alvorlig sag

" Det her tyder på en generel fejl, og vi betragter derfor sagen som principiel. Rundt om i landet står der lige nu store mængder af gødning, der netop er leveret ud til den kommende gødningssæson, og vi har brug for hvert et kilo," siger Hans Juul Jessen, næstformand i Sydvestjysk Landboforening.

Det huer ham slet ikke, at det landmandsejede grovvareselskab tilsyneladende er årsag til, at kunderne mangler op mod en procent af den gødning, de betaler for.

"Lige nu glæder vi os over, at vi har fået lov at gødske 16 procent ekstra i 2016, og det skal ikke blive til 15 procent, fordi gødningsleverandøren begår en fejl," siger han.

Hvordan bruger Danish Agro vægten?

Sydvestjysk Landboforening fortæller, at man har været i dialog med Danish Agro, som imidlertid blot henholder sig til, at deres vægt har et kalibreringscertificat, der viser, at vægten ved en belastning på henholdsvis 400 og 800 kg har en godkendt tolerance på 0,5 og 1,0 kg.

"Det er muligt, deres vægt er i orden, men så er der noget galt med den måde, de bruger den på," konstaterer Hans Juul Jessen.

Sækkenes vægt må svinge mellem 651 og 653 kg. Jysk Landbrugsrådgivning kontrolvejning fandt sække helt nede på 638 kg. (Denne vægt arbejder med en unøjagtighed på op til 1,3 kg). Og igen sække vejede for meget.

Kritik på områdemøde i Vejen

Syvestjysk Landboforening fortæller, at Danish Agro har tilbudt den konkrete kunde at tage de 90 kontrolvejede sække tilbage og levere en ny sending gødning, men kunden ønsker også kompensation for yderligere 65 sække gødning, Danish Agro har leveret, og som ikke er blevet kontrolvejet.

Danish Agro har ikke lagt op til yderligere indrømmelser i sagen, ifølge foreningen, og det er man ikke tilfreds med.

"Det her skaber usikkerhed hos alle Danish Agros gødningskunder, og jeg vil da anbefale, at den enkelte tager kontakt til Danish Agro og foreslår, at gødningen bliver kørt til kongelig vejer.

Hvis vægten er i orden, betaler kunden transport og vejning, og er der for lidt i sækkene, så påtager Danish Agro sig udgiften," foreslår Hans Juul Jessen.

Det var den model, Danish Agro gik ind på i den konkrete sag. Det er også en mulighed at få kongelig vejer ud på bedriften.

Hans Juul Jessen tilføjer, at han har kendskab til flere Danish Agro-kunder, der har kontrolvejet gødningssække og fundet underindhold.
Sagen bliver rejst på Danish Agros områdemøde i Vejen på onsdag den 9. marts, siger han.

Krav om dekort?

"Vi tager det her meget alvorligt, og hvis ikke Danish Agro går seriøst ind i det her, så mener jeg, kunderne skal kræve en dekort på de 0,72 procent, som er det gennemsnitlige underindhold, den kongelige vejer fandt. Eller også skal man forlange, at Danish Agro helt enkelt henter gødningen og handlen bliver annulleret.

"Vi er parat til at køre videre med sagen og involvere Landbrug & Fødevarer, hvis det bliver nødvendigt, siger  Sydvestjysk Landboforenings næstformand.

 

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.