Landmand på Als: Stort udbyttetab i vinterbyg - men tjener næsten som i 2017

I DLG's høstbetingelser for 2018 kan det læses, at koncernen igen i år belønner landmændene for højt proteinindhold i indleveret foderkorn. Det er særdeles relevant i år, hvor proteinindholdet i vinterbyggen er steget med op til fem pct.

Jens Peter Christiansen fra Nordborg på Als driver Christiansens Landbrug I/S sammen med sin far Peter Christiansen. 

Høsten af deres 80 hektar vinterbyg er et overstået kapitel, og udbyttetabet ligger på omkring 18 pct. Normalt kan Jens Peter høste 8,2 tons pr. hektar i vinterbyggen, men i år skønner han, at niveauet har ligget på 7,2 tons. Altså ét ton til forskel. 

Ud af de ca. 576 høstede tons vinterbyg ligger 150 tons hjemme på lageret, så det kan indgå i det hjemmeblandede foder til deres svineproduktion. De resterende ca. 426 tons vinterbyg er blevet indleveret hos DLG i Vollerup. 

Udbyttetabet er stort, men et plaster på såret er der dog.

En udregning viser nemlig, at bruttoindtægten for vinterbyggen i 2018 er tæt på at være den samme som sidste år. Generelt højere priser udløst af tørken og i mindre grad et øget proteinindhold kompenserer nemlig langt hen ad vejen for det store udbyttetab.

Proteintillæg hos DLG

DLG var det første grovvareselskab tilbage i høsten 2016 til at belønne landmændene for højere proteinindhold i foderbyg og foderhvede. 

Detaildirektør Mogens Andresen fra DLG begrunder deres proteintillæg med følgende: 

"Det er vigtigt at sætte fokus på kvælstof og øget proteinindhold i kornet, så landmændene kan opnå en højere kornkvalitet og derved afsætte afgrøderne til bedre priser."

Hos Jens Peter Christiansen og hans far, blev proteinindholdet i vinterbyggen målt til 11,2-11,3 pct. Det betyder, at de opnår det højeste proteintillæg på 2 kr. pr. 100 kg.

Proteintillæg versus udbyttetab

Først proteintillægget: Hvor meget betyder det for årets bruttoindtægt i vinterbyggen?:

For vinterbyggen betaler DLG pt. 122-125 kr. pr. 100 kg. Vi vælger prisen 122 kr. og lægger proteintillæget på 2 kr. oveni. Altså en pris på 124 kr. pr. hkg. Med 426 indleverede tons, giver det en salgspris på 528.240 kr. til DLG.

Her er det dog vigtigt at pointere, at denne pris er et groft estimat, der ikke tager højde for Jens Peters konkrete kontrakt med DLG, og kvalitetsregulering i forhold til renseomkostninger, tørstoffradrag, rumvægt etc. 

Antag i stedet for, at Jens Peter Christiansen havde høstet de normale 8,2 tons pr. hektar, uden nogen proteinforøgelse i kornet. Så havde salgsprisen for 506 tons vinterbyg til DLG være 617.320 kr. 

Proteintillægget i 2018 kompenserer altså kun i lille grad for udbyttetabet i forhold til høsten 2017. 

Ingen tørke, lavere salgspris?

Men hvad nu hvis vi ikke havde haft tørke i år?

Det nuværende prisniveau på mindst 122 kr. pr. 100 kg foderbyg, er ca. 20 pct. højere end sidste års købspris, beretter detaildirektøren Mogens Andresen fra DLG.

Det samme gælder for foderhvede, der ligger på et nuværende niveau af 125-128 kr. pr. 100 kg. 

Hvis tørken ikke havde været en sådan dominant faktor i år og reduceret udbytterne, havde købsprisen måske ikke været på samme høje niveau i år.

Tager vi derfor udgangspunkt i en 15 pct. lavere købspris, et proteinindhold på 10 pct. og et normalt udbytte på 8,2 tons pr. hektar for Peter Christiansen, går salgsprisen med de 506 tons ned fra 617.320 kr. til 534.733 kr.

Altså kun 6.496 kr. højere end indtægten i tørkeåret 2018 med lavt udbytte og højt proteinindhold.

Summasummarum: Årets bruttoindtægt 2018 i vinterbyggen er tæt på at være den samme, som den ville have været i et normalt år med normale udbytter og en ikke-tørkeramt pris.

Reduktion af sojaskrå tæller med

En ekstra fordel er, at det foderbyg, som Jens Peter Christiansen bruger i sin egen svineproduktion, med de 11,2 pct. protein giver en økonomisk gevinst.

Andelen af sojaskrå i foderblandingen kan nemlig reduceres, når proteinmængden i det anvende foderkorn bliver højere. 

Jens Korneliussen fra SvineRådgivningen har tidligere til Svin Plus fortalt, at som en grov tommelfingerregel kan landmanden sænke andelen af sojaskrå med 2,5-2,6 procentenheder ved én procentforøgelse i kornproteinet. 

Udover proteintillægget fra DLG, får Jens Peter Christiansen og hans far derved også en økonomisk kompensation for udbyttetabet gennem reduceringen af sojaskrå i foderblandingen. 

Faktaboks

Afregning af proteinindhold hos DLG

  • 11,1 pct. og derover: tillæg på 2 kr. pr. 100 kg.
  • 10,6-11,0 pct.: tillæg på 1 kr. pr. 100 kg.
  • 10,0-10,5 pct.: medfører ikke nogen regulering
  • 9,9 pct. og derunder: udløser et fradrag på 1 kr. pr. 100 kg. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.