L&F anklager DN for vildledning om EU-retssag

Det er vildledende at sammenligne EU-retssag mod Tyskland med den situation, som Danmark står i efter Landbrugspakken, siger L&F-direktør.

"Det er faktisk vildledende. Det må du gerne citere mig for."

Sådan lyder det fra Flemming Nøhr Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer, efter Danmarks Naturfredningsforening i dag, onsdag, har udsendt en pressemeddelelse med overskriften "Ny EU-retsag skaber tvivl om landbrugspakken".

Baggrunden er, at EU-Kommissionen har åbnet en traktatkrænkelsessag mod Tyskland for at overtræde nitratdirektivet. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er også Landbrugspakken i strid med forskellige EU-krav.

"Sagen mod Tyskland udstiller jo, at Danmark er på gale veje med landbrugspakken. Det er ikke en gratis omgang at bryde med EUs miljøregler, og hvis man ikke overholder de forpligtelser, landene har aftalt indbyrdes for at sikre alle borgere en ren natur og rent drikkevand, så kan det altså få store konsekvenser," siger Thyge Nygaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver ved Danmarks Naturfredningsforening i pressemeddelelsen.

Tysklands sag anderledes

Flemming Nøhr Pedersen forstår ikke sammenligningen.

"Kort sagt, så kan man slet slet ikke sammenligne den situationen, som Tyskland står i, med den som Danmark står i," siger L&F-direktøren.

"Det, der er sagens kerne, er at Tyskland er 20-25 år efter den danske miljøregulering, så det Tyskland er i gang med, hvor de gennemfører deres 2. generationsvandplaner, er det, Danmark gennemførte i 1990'erne," siger Flemming Nøhr Pedersen.

Det er især Tysklands krav til håndteringen af husdyrgylle, som EU-Kommissionen ifølge L&F-direktøren slår ned på. I Tyskland er det tilladt at bredsprede gylle. Det har været forbudt i Danmark i 13 år, siden 2003. Derudover forsvinder gyllen ud af kvælstofregnskabet, hvis det har været forbi et biogasanlæg i Tyskland, siger Flemming Nøhr Pedersen. Sagen drejer sig også om krav til opbevaringskapacitet, udbringningstidspunkt og teknologikrav, siger han.

BL-advokat kritiserer

Også advokaten for Bæredygtigt Landbrug, Hans Sønderby Christensen, har i en skriftlig kommentar kritiseret sammenligningen.

"De danske normer er faste, medens de tyske er vejledende. Allerede af den grund, kan man overhovedet ikke sammenligne disse systemer. Set fra en dansk synsvinkel, hvor vi har faste normer, som ikke kan fraviges, og som udløser både administrative og straffemæssige sanktioner, kan man ikke blive overrasket over, at Kommissionen diskuterer nitratdirektivets indhold med Tyskland," lyder det i en skriftlig kommentar fra Hans Sønderby Christensen.

DN: Merudledning af nitrat i strid med direktivet

Thyge Nygaard, Danmarks Naturfredningsforening, tager kritikken med ro.

"Jeg finder det yderst interessant, at landbruget hidtil her haft meget travlt med at pege på Tyskland som et forbillede med hensyn til brug af kvælstof og nu pludselig pointerer, at man ikke kan sammenligne dansk og tysk landbrug. Vel er der store forskelle, men vi kan samtidig konstatere at vores vandmiljø langt fra lever op til kravene i miljødirektiverne, og vi kan ikke se andet end, at landbrugspakken medfører en merudledningen af nitrat, som er i strid med nitratdirektivetets artikel 1," skriver Thyge Nygaard i et emailsvar til Landbrugsavisen.dk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.