L&F: Brosbøls tal holder ikke

Landbrugets reduktion af ammoniak med 24 procent i 2020 kommer uden yderligere regulering, mener miljøministeren. Nej – det begrænser væksten, siger L&F.

Der er dyb uenighed mellem Landbrug & Fødevarer og miljøminister Kirsten Brosbøl (S) om EU’s luftdirektiv, hvor Danmark skal reducere udledningen med 24 procent mens EU-lande i gennemsnit skla reducere 6 procent. Ifølge Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer vil det nemlig ramme væksten i landbruget.

»Jeg er meget skuffet over regeringens ambitioner om vækst i landbruget,« sagde han efter at miljøministeren torsdag havde gjort rede for sagen i et samråd i Folketingets Europaudvalg

Han mener ikke, der bliver plads til den vækst regeringen taler om ved festlige lejligheder, når man sætter målene så højt, når det gælder ammoniak.

»Det bliver en kraftig kæp i hjulet, når der kommer gang i væksten i Danmark,« siger han.

Ingen nye krav

På Samrådet henviste Kirsten Brosbøl til en rapport fra IFRO (tidl. Fødevareøkonomisk Institut):

»Der kommer ingen nye krav til landbruget. De kan bare blive ved at gøre, som de gør, så når vi i mål med de 24 procent,« sagde ministeren.

Men det holder ikke, mener Niels Peter Nørring.

»Vi forventer en vækst i mælkeproduktionen på 20 procent og miljøministeren henviser til en rapport, der siger 10 procent. Lykkes det med væksten frygter vi at blive ramt af nye reduktionskrav, der vil hæmme vores konkurrenceevne i forhold til de andre EU-lande,« siger han.

Ikke kun nye stalde

Når ministeren henviser til, at landbruget kan vækste, og målene samtidig kan nås, er det ud fra antagelsen om, at når man bygger nye stalde, så er de mere klima- og miljøvenlige, så man kan producere mere med mindre belastning. Ifølge Niels Peter Nørring er det rigtigt, at det er sådan, men det er ikke givet at al vækst sker i nye stalde. De gamle fyldes op, før man tænker på at bygge nye.

»Med den økonomiske situation, vi har, er der ikke mange, der flytter dyr over i nye stalde,« siger han.

Forskelligt udgangspunkt

På samrådet argumenterede Kirsten Brosbøl også med at de øvrige lande på langt sigt skal reducere ammoniakudledningen med en lige så stor procentdel som Danmark. Det er dog en ringe trøst for danske landmænd.

»Det skuffer mig, at ministeren ikke ser på udgangspunktet. Vi har allerede reduceret ammoniakudledningen meget – vi har plukket de lavthængende frugter og det kan vi ikke gøre igen. Tyskerne og polakkerne kan bare gå ud og forbyde bredspredning af gylle, så opnår de en stor reduktionsprocent. Men det har vi jo gjort for mange år side. Derfor skal der en større indsats til, når vi reducerer udledningen med 24 procent, end når andre gør det. Det gør det endnu mere uretfærdigt, at vi skal reducere med 24 procent og gennemsnittet kun med seks procent,« siger han.

Emneord ammoniak, l&f

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.