LMO: Planlæg høsten i god tid

Mejetærskerne er i gang med frøgræs og vinterbyg rundt omkring i landet, og inden længe, når vejret bliver tørt, kommer der for alvor ryk på i marken. Derfor kan det være en god ide allerede nu at tænke på, hvordan høsten skal foregå, råder teknisk rådgiver fra LMO, Søren Trads Møller.

Det afgørende for om høsten nås, er kapaciteten på mejetærskeren, fortæller teknisk rådgiver Søren Trads Møller fra LMO i en pressemeddelelse.

"Som tommelfingerregel kan der investeres mellem 3.000-4.000 kroner pr. hektar i omkostninger til mejetærsker. Størrelsen afhænger selvfølgelig af kapacitet og afgrødesammensætning," siger rådgiveren.

Spørgsmålet er, om der kan høstes to, tre eller fire hektar i timen? 

"Der er cirka 100-120 timer om året, hvor der kan bjærges hvede med mindre end 18 procent vand. Hvis mejetærskeren har en kapacitet på 2,5 hektar pr. time og 110 timer til rådighed, vil du kunne høste 275 hektar hvede. Forsøg har vist, at når vi kommer ind i september, vil der er i hvede være et tab op til 25-30 procent," siger Søren Trads Møller og giver følgende råd til at opnå så stor kapacitet som muligt:
"Sæt en høj stub, kørende frakørsel, start tidligere end normal, varier sædskiftet og sørg for at have gode tørringsfaciliteter."

Hvad kan der så gøres, hvis kapaciteten fortsat er for lille, vejret for dårligt eller tiden pludselig er knap? 

"Hvis du allerede nu er klar over, at høsten knap kan nås, kan det være en mulighed at starte høsten noget før, for hvorfor ikke tørre kornet først på høstsæsonen frem for at få dårlig og vådt korn hjem sidst i høst?" spørger den tekniske rådgiver og nævner, at et andet alternativ er at leje den manglende kapacitet ind nogle dage. 

Høst de store marker først

Det kan være godt givet ud at sørge for god service af mejetærskeren, inden sæsonen for alvor går i gang, for det kan være med til at reducere nedbrud. 

"Bliver du presset i løbet af høsten, kan det være en fordel at hæve skærebordet for at sætte en høj stub og derved øge kapaciteten på mejetærskeren. Få høstet de store marker først - det er der, de høje kapaciteter ligger. Brug en frakørselsvogn når der læsses af; på den måde skal mejetærskeren ikke holde stille," siger Søren Trads Møller og fortsætter:

"Tænker du strategisk, kan sædskiftet være med til at give et større høstvindue. Kan andelen af vinterbyg fx øges, så kan det klares først, og med hestebønner kan høsten forlænges ind i september." 

Som vejrudsigten ser ud i skrivende stund, så ser det lyst ud for den kommende høstperiode. Der er ingen tvivl om rådet herfra: "Kom tidligt i gang," lyder det fra Søren Trads Møller.

Faktaboks

Om LMO:

  • LMO rådgiver om regnskab & skat, økonomi, planteavl, kvæg, svin, økologi, miljø, jura, byggeri, ejendomshandel, socialøkonomi, ledelse, IT m.m. Vi står klar til at assistere dig fra LMO-huse i Søften, Horsens, Viborg, Aars, Silkeborg og på Samsø.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.