Lokalpolitiker: Landmænd skal kompenseres ordentligt

Næstformand i Miljø- og Planudvalget i Skanderborg mener, at landmænd skal tilbydes en rimelig kompensation, så kommunen i vidt omfang undgår påbud.

Lad nu landmanden få en fornuftig kompensation, så kommunen undgår en masse eksproportionsagtige påbud.

Sådan lyder kravet fra Claus Bloch, Venstre-politiker og næstformand i Miljø- og Planudvalget i Skanderborg, efter han og Venstregruppen har indgået forlig med flertallet i den socialdemokratisk-ledede kommune om sprøjtefrie zoner.

De første beregninger over omkostningerne fra kommunen var urealistiske, mener politikeren.

"Man havde ikke forholdt sig til markedsprisen. Vi har ikke sat beløb på, for det er en konkret vurdering fra areal til areal, men vi har skelet mere til Aalborg end Aarhus," siger Claus Bloch og henviser til to andre kommuner med sprøjtefrie arealer.

Han nævner enkelte kompensationer i Aalborg Kommune på over 100.000 kr. pr. hektar.

"Det skal være realistiske beløb. Det er klart, at man skal kigge på, om det er engareal, eller en mark, hvor der er reel produktion," siger lokalpolitikeren.

Sidste år advarede en godsejer i LandbrugsAvisen mod at indgå frivillig aftale om sprøjteforbud.

Påbud er næsten eksproportion

Skanderborg Kommune vil i sidste instans give påbud mod landmænd, der ikke frivilligt indgår aftaler.

"Og så skal det være på eksproportionslignende vilkår. De første sager skal over udvalget til behandling og så godkendes i byrådet. Det er ikke en eksproportion, men det er det så alligevel, for det er et stort indgreb over for lodsejeren," fastslår Claus Bloch.

Aarhus Vand har gennem nogen tid arbejdet for, at 107 lodsejere skulle opgive retten til at sprøjte i alt 623 hektar omkring Beder. Kun 34 landmænd med i alt 143 hektar har frivilligt sagt ja. Dermed mangler de accept på 480 hektar.

Aarhus Kommune står nu over for at behandle sagen om påbud på et byrådsmøde. Hvis de nedlægger påbud, vil landbruget føre sag mod kommunen.

Lever boringen videre?

Skanderborg Kommune har oprindeligt lagt op til, at op mod 1500 hektar skulle være sprøjtefri. Det areal vil blive meget mindre, efter kommunen har gennemført en proportionsberegning, vurderer lokalpolitikeren.

"Det er kun en subjektiv vurdering, men jeg tror det bliver 30 pct. eller måske endnu mindre, måske 20 pct.
Jeg har svært ved at forestille mig, at vi kommer op i nærheden af halvvejs i fht. det, der oprindeligt var tanken," siger Claus Bloch.

Han siger, at eksempelvis omkring vandværker, hvor der er usikkerhed om fortsættelsen af boringen, bør kommunen ikke investere i sprøjtefrie zoner.

"Vi skal vurdere de enkelte arealer. Er der nogle til at fortsætte vandværker? Vi skal have nogle til at passe vandværkerne i 30 år, hvis det skal give mening. Kan vi finde frivillige fremover? Der er nogle vandværker, hvor der måske kun er 12 forbrugere," siger Claus Bloch.

Han undrer sig i det hele taget over, at kommunen vil indføre sprøjtefrie zoner, når Miljøstyrelsen i forvejen har vurderet, at de godkendte sprøjtemidler ikke er til fare for sundheden.

Han roser landbruget for konstruktiv kritik af kommunens planer.

"Det hjælper at argumentere for tingene," siger Claus Bloch.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.