Minister i samråd om prosulfocarb

Onsdag er miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen kaldt i samråd om sprøjtegiften prosulfocarb, der tre år i træk har forurenet æbler, pærer og senest persille hos danske frugt- og grøntavlere. Økologer kræver erstatningsgaranti.

Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg har kaldt miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen i samråd onsdag om den flygtige sprøjtegift ’prosulfocarb’. Stoffet anvendes til ukrudtsbekæmpelse på konventionelle kornmarker i efteråret, men er så flygtig, at meget af det fordamper til atmosfæren for senere at falde ned igen med regn og dug. 

Det skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelse.

Ministeren er blevet bedt om at redegøre for, hvordan hun vil sikre, at økologiske landmænd og frugtavlere i al almindelighed ikke lider økonomisk tab som konsekvens af konventionelle landmænds brug af prosulfocarb.

Høst gik tabt

I 2013 måtte flere økologiske æbleavlere kassere dele af deres høst pga. prosulfocarb-forurening. I 2014 blev konventionelle æbler ramt, og i 2015 gik det ud over et parti økologiske pærer og persille. Økologisk Landsforening håber på, at samrådet fører til en snarlig, politisk indgriben for at sikre frugt- og grøntbranchen.

"Lige nu ved danske frugt- og grøntavlere i princippet ikke, om 2016-høsten af sene sorter er købt eller solgt. Der er i bogstaveligste forstand overhængende fare for, at noget af høsten må kasseres eller tages af hylderne. Der skal hurtigst muligt placeres et erstatningsansvar for kommende forureninger med prosulfocarb," siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, og tilføjer:

Gods med 818 hektar til salg for 126 mio. kr. 24. maj · 15:26

"Og det skal være mere håndgribeligt for avlerne, end at ministeren udtrykker sin tillid til, at Landbrug & Fødevarer udbetaler en erstatning fra gang til gang. Det er svært at tage i banken med ”ministerens tillid” som garanti".

Mener Forbud er bedste løsning

I 2014 iværksatte Syngenta, producenten af det sprøjtemiddel som indeholder prosulfocarb, sammen med SEGES og landbruget en frivillig handlingsplan, der skulle reducere fordampningen af prosulfocarb i efterårene 2014 og 2015.

"En frivillig handlingsplan er tydeligvis ikke nok. Hvis virkemidlerne i planen vitterlig har effekt, så bør de være lovkrav. Det skal ikke være frivilligt, om man vil afstå fra at forurene andres afgrøder eller ej. Men den bedste løsning vil være et forbud mod sprøjtegifte som prosulfocarb, der er så flygtige, at de gør skade på andre landmænds høst," siger Per Kølster.

Prosulfocarb er godkendt til ukrudtsbekæmpelse i kornmarker, men må ikke findes på fx frugt og grønt. Hverken økologisk eller ikke-økologisk.

Tip os

Kommentarer

Forsiden lige nu

Quiz

Landbrugs Quiz

Staldafsnit

I hvilket staldafsnit har søer skulle være løsgående siden 1. januar 2013?

  • Drægtighedsstalden

  • Løbestalden

  • Kontrolstalden

  • Farestalden

Det var rigtigt

Det var forkert