Betalt indhold af Gjensidige

Naboen ringer dagen før han høster

”Så kan vi holde vores gårdkatte inde imens. Og vi giver gerne en hånd med, hvis plastikken blæser af naboens halmstak,” siger Mona Nørgaard, Toftlund.

”Hvis vores nabo skal til at høste eller køre gylle ud, så får vi et praj om det dagen før. Vi har nogle gårdkatte, som vi så kan holde inde, når mejetærskeren kører”.

Det fortæller Mona Nørgaard, der ejer en fritidsejendom med heste mellem Hurup og Toftlund i Sønderjylland.

”Omvendt holder vi øje med vores hollandske nabos kvægejendom, hvis de fx er i Holland. Kører der en ukendt bil op i indkørslen til dem, så kører vi over og finder ud af, hvad de vil,” siger Mona.

På samme måde giver Mona og hendes mand gerne en hånd med, hvis eleven på naboejendommen lige har brug for en ekstra hånd, når han fx passer gården alene.

”Vi har et virkeligt godt naboskab. Det handler jo om at tage hensyn til hinanden og lige hjælpe hinanden, hvis der er brug for det. Blæser overdækningen af ensilagestakken eller af halmstakken, så hjælper vi da med at få den på plads og lægge dæk på igen,” siger Mona Nørgaard.

Tidligere har hun ejet både en kvæg- og en svineejendom, så hun har nemt ved at omgås dyr. Ud over et par heste hygger hun sig i dag med lidt hobby hønseavl sammen med nabokonen.

”Vi holder ikke nogen stor fælles høstfest på egnen, men efter høst mødes vi med naboer, griller lidt mad og hygger os,” siger Mona Nørgaard.

Jeg kørte rundt med små sedler

”Der er rigtig mange gode oplevelser mellem naboer på landet. Jeg er selv vokset op på et landbrug. Min far er stadig landmand. Tidligere havde han malkekøer, nu har han et kviehotel,” fortæller 25-årige Rasmus Vesterbo Larsen.

Rasmus bor nu i Odense, men han husker tilbage som 12-13 årig, hvor han cyklede rundt med små sedler til naboerne, når der skulle køres gylle ud.

”På landet er man gode til at tage hensyn til hinanden og give en hånd med, hvis der er brug for det. Fx er min mor dagplejemor, men i høsten kommer der ofte en nabo og laver og bringer kaffe ud til høstmandskabet,” siger Rasmus Vesterbo Larsen.

Når der skal høstes kommer der gerne en nabo og giver en hånd med. Sådan er den gode nabo på landet.

Rasmus nævner, at man tit fortæller om de gode gamle dage, som om alt er forandret i dag. Men efter hans mening er de gamle normer og værdier stadig bevaret på landet.

Og man er overbærende. Fx kører mejetærskeren i rigtig mange af døgnets timer. Det larmer, men naboer på landet er normalt tålmodige og ved, at det i en kort periode ikke kan være anderledes.

”Der er også et vigtigt socialt element i naboskab på landet. Fx høstfesten, hvor naboerne samles, og hvor man hygger sig.  Jo et godt naboskab er guld værd og gør det dejligt at leve på landet,” siger Rasmus Vesterbo Larsen, der i dag bor i Odense, hvor han er ved at uddanne sig til cand. mag. i international virksomhedskommunikation.

Foto: Rasmus Vesterbo Larsen sammen med sin far Erik Marius Larsen.

Et godt naboskab kan være med til at give dig sikkerhed og tryghed også i høstens travlhed. Høsten er en dejlig tid fyldt med gode stunder, men det er også en tid med øget risiko for skader og ulykker. Hos Gjensidige ønsker vi at sætte fokus på en sikker høst. Tjek om du har styr på høstsikkerheden i vores høstquiz. Så kan du også deltage i lodtrækningen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6.000 kr. Prøv quizzen her . Her kan du også gratis downloade vores håndbog ”Landbrugsliv” fyldt med gode råd til et sikkert landbrug – året rundt. 

Emneord Gjensidige

Betalt indhold af Gjensidige

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.