Betalt indhold af Adama Danmark

Niels Brink giver sit bud på en optimal strategi mod ukrudt i vinterraps

Landmand Niels Brink fra Kjellerup dyrker 200 hektar med vinterraps og vil også i år gå efter en effektiv løsning, der koster mindst muligt og giver ham størst sikkerhed uanset vejret henover efteråret.

Det varer ikke ret længe, før vinterrapsen skal sås. Så derfor er det nødvendigt - som altid - at overveje, hvordan ukrudtet skal bekæmpes på en effektiv og sikker måde.

”Pris for at bekæmpe ukrudtet er selvfølgelig også vigtig og skal med i overvejelserne”, fastslår Niels Brink.

Han driver lige omkring 800 hektar fra Vinderslev Østergaard ved Kjellerup. Normalt har han fire afgrøder, nemlig omkring 250 hektar vårbyg, 150 hektar vinterbyg, 200 hektar vinterraps og 200 hektar vinterhvede.

Med det areal betyder ekstra og måske unødvendige udgifter på 100 kroner pr. hektar eller endnu mere til bekæmpelse af ukrudt en hel del på bundlinjen.

Vejret er en afgørende faktor

”Vi er nødt til at se på, hvilket ukrudt, der skal bekæmpes og hvilke løsninger, der er bedst til det ukrudt, vi har i vores marker,” forklarer Niels Brink.

Hertil kommer, at han har en meget vekslende jord, der er ufarbar, når den er våd.

”Vi vil gerne passe på vores jord”, siger Niels Brink, og fremhæver: 

”Så vi skal ikke alene satse på løsninger, hvor det kan ende med at blive umuligt at køre med sprøjten uden at ødelægge for meget.”

Derfor er han stadig tilhænger af en løsning, hvor der anvendes et ukrudtsmiddel med aktivstoffet clomazon. Det er eksempelvis Kalif 360 CS, Command CS og Reactor 360 CS.

”Med sådan en løsning er der lagt et godt fundament, og sprøjtningen skal bare udføres, inden rapsen spirer frem”, konstaterer han.

Pas især på et-årig rapgræs

Til sæson 2017 er der kommet et nyt middel til bekæmpelse af en række ukrudtsarter i vinterraps. Nemlig Belkar, der indeholder aktivstofferne picloram og halauxifen-methyl, fra Dow.

”Det er et godt produkt, som er godt at have i baghånden. Men det kan være en udfordring, at vide om det overhoved er muligt at fuldføre. Belkar kræver nemlig en opfølgning med Kerb, som først skal udbringes i november-januar, siger Niels Brink. 

Desuden har det ingen effekt på et-årig rapgræs, som han ønsker at bekæmpe effektivt allerede fra rapsens fremspiring.

Kamillerne er derimod ikke det store problem, og de kan klares med Matrigon i foråret.

”Storkenæb og hejrenæb døjer vi heller ikke med”, fortæller han.

Eventuelt spildkorn kan ordnes senere med et græsmiddel som Agil eller Focus Ultra.

”Kerb har vi også i baghånden på dispensation her i år lige som i de tidligere år”, konstaterer han.

Så vi holder os til det velkendte, der både har den ønskede effekt på ukrudtet og tilligemed er mindst 150-200 kroner billigere pr. hektar

Ønsker færrest mulige overkørsler

Niels Brink er meget bevidst om, at hans planteavl skal have størst mulig bundlinje.

”Både valg af midler og antal overkørsler samt effekten af behandlingerne er i den forbindelse også meget vigtige udover, at det selvfølgelig skal være muligt at køre”, påpeger han.

Fordelen ved at anvende et middel med aktivstoffet clomazon er, at der senere kan vækstreguleres og køres med et middel mod spildkorn/græsser i en tankblanding.

”Det nye middel Belkar kan ikke blandes med midler mod græsser og midler til vækstregulering og svampebekæmpelse,” fremhæver han.

Dermed vil brug af dette middel oftest føre til en ekstra overkørsel.

”Så vi holder os til det velkendte, der både har den ønskede effekt på ukrudtet og tilligemed er mindst 150-200 kroner billigere pr. hektar,” konkluderer Niels Brink.

Kalif® 360 CS anvendes i en dosering på 0,25 L/ha umiddelbart efter såning af vinterrapsen. Læs alt om virkningen her.

Emneord Adama

Betalt indhold af Adama Danmark

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.