Ny udbyttefremgang vinder af engelsk konkurrence

Danmark høstede både guld og sølv i engelsk udbyttekonkurrence for forsøg i 2016.

Som landmand er udbyttet pr. hektar en god rettesnor for, om man har gjort sit arbejde godt.

Udbyttet siger dog langt fra alt. Klimatiske forhold og jordbund er nemlig også meget afgørende for, hvor høje udbytter man kan høste på en bestemt lokalitet.

Derfor har den engelske forsker Rodger Sylvester-Bradley udviklet en model, der beregner, hvor godt man har udnyttet udbyttepotentialet på en given lokalitet.

Modellen er blevet afprøvet hos landmænd forskellige steder i England. Derudover er der lavet en konkurrence for forsøg, hvor Danmark har deltaget.

Resultaterne er netop offentliggjort. De viser, at Danmark tog både guld og sølv, når det gjaldt udbytter, og guld og bronze, når det gjaldt at udnytte vinterhvedens udbyttepotentiale på lokaliteten bedst muligt.

Hele Danmark repræsenteret

»Vi vandt konkurrencen med et udbytte på 13,0 ton pr. hektar. Det skete i Gefions forsøg ved Ringsted, hvor udbyttepotentialet ifølge den engelske model var 21,2 ton pr. hektar,« fortæller Lars Bonde Eriksen, landskonsulent hos Seges.

Han tilføjer, at Danmark var repræsenteret med de fem forsøg i forsøgsserien ny udbyttefremgang.

De fem forsøg er placeret forskellige steder i Danmark, og det har givet et godt billede af, hvor stor en rolle klimaet på en given lokalitet spiller.

Tørke kostede udbytte

»Når man kigger nærmere på engelske modelberegninger, så ser det ud til, at den fanger de klimatiske udfordringer, som vi har haft i år, hvor tørken i maj og juni tog hårdt på mange afgrøder,« siger Lars Bonde Eriksen.

I følge modelberegningerne er det potentielle udbytte i forsøget på Lolland cirka tre ton pr. hektar lavere end i 2015, det potentielle udbytte er cirka et ton lavere i forsøget på Sjælland, mens det potentielle udbytte i forsøget ved Haderslev ligger på det samme niveau som i 2015.

Det stemmer fint overens med det indtryk, Lars Bonde Eriksen selv har haft. På samme måde mener han, at resultaterne i konkurrencen afspejler, at vi i både Danmark og England i år havde en mindre solindstråling i juli end normalt, og at det har resulteret i en dårligere kerneindlejring end normalt.

Resultaterne af forsøgene i 2015 og 2016 viser, at udbyttepotentialet i danske hvedemarker er lige så høje som i engelske hvedemarker.

Faktaboks

Kom til konference

  • Seges inviterer 30. november til en konference på Hindsgavl Slot ved Middelfart.
  • Her præsenterer en række udenlandske og danske eksperter den nyeste viden og idéer til, hvordan udbyttepotentialet i planteavlen kan udnyttes bedre.
  • Tilmelding senest 27. november på: www.tilmeld.dk/topudbytter. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.