Nyt dyk I EU’s rapsproduktion

EU’s rapsproduktion forventes at falde med syv procent i år sammenlignet med 2014, især på grund af forbud mod sprøjtemidler der indeholder neonicotinoider.

Selv om man lige nu næsten kan se rapsen vokse fra dag til dag, venter Copa-Cogeca, at produktionen af raps i EU’s 28 medlemslande falder med syv procent i 2015 sammenlignet med 2014.

Særligt Tyskland er hårdt ramt med et forventet fald i produktionen på en mio. ton. Andre lande er også procentvist hårdt ramt og i visse dele af Storbritannien falder produktionen med 40 procent.

Men det er ikke kun på grund af faldende arealer. De forventede udbytter ligger også under niveauet for 2014.

Forbud mod pesticid

Ifølge Arnaud Rousseau, formand for Copa-Cogecas arbejdsgruppe for oliefrø skyldes nedgangen i høj grad forbud mod sprøjtemidler, der indeholder neonicotinoider, som er vigtige for rapsproduktionen i kampen mod insekter.

Neonikotinoider er forbudt foreløbig i en periode på to år fordi de er mistænkt for at være skyld i masse-bidød – noget eksperterne skændes om.

Selv om EU’s rapsproduktion falder 7 procent falder EU’s produktion af oliefrø kun 4,4 procent – blandt andet fordi arealet med solsikke vokser 1,7 procent.

Udbytter op i Danmark

Ifølge tallene fra Copa-Cogeca er forventningerne til  raps i Danmark helt modsatrettet nemlig en stigning i produktionen på 12,5 procent i forhold til 2014.

Rapsarealet i Danmark forventes stort set uændret 166.000 hektar. Men forventningen til udbytterne er store – nemlig 48,6 hkg pr. hektar i 2015 imod 42,9 hkg pr. hektar i 2014, hvilket lyder temmelig optimistisk i lyset af at gennemsnitsudbyttet de seneste fem år har været 37,6 hkg pr. hektar, med rekordudbytte på 42,9 hkg pr. hektar i 2014.

Copa-Cogeca er sammenslutninger mellem landbrugsorganisationer og landbrugs-andelsselskaber i EU.

Emneord eu

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.