Pesticid i grundvand overdrevet med faktor 10.000

Rapport overdriver pesticidindhold i grundvand.

Der er ikke nær så mange rester af sprøjtemidlerne glyphosat og bentazon i det danske grundvand, som forskere fra Geus har oplyst. Det fremgår af en videnskabelig artikel, som netop er udgivet i det internationale »Science of the total environment.«

Ifølge artiklen er den koncentration, som Geus har oplyst, 10.000-100.000 gange større end den reelle gennemsnitskoncentration.

Problematikken er før påpeget af tidligere medarbejder i Miljøstyrelsen Claus Hansen, som har oplyst, at man ikke tager vandprøver med i gennemsnittet, hvis man ikke kan måle indhold af glyphosat i dem. Forskerne bag artiklen tæller foruden Claus Hansen forskere fra Københavns Universitet, University of Canterbury og Seges.

L&F undrer sig

Hos Landbrug & Fødevarer undrer man sig.

»Det siger sig selv, at det ser ud, som om der er langt mere glyphosat i grundvandet, end der reelt er, når man ikke bruger prøverne uden glyphosat i gennemsnittet,« siger Søren T. Jørgensen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer.

Han hæfter sig samtidig ved, at man fra 2007 også har ændret måde at tage prøver på. Siden da har de nemlig kun målt på boringer, hvor der ikke var glyphosat, hvert femte år, mens boringer, hvor der tidligere er målt glyphosatindhold, måles hvert år.

»Så får man et højere gennemsnitsindhold, og så kan man i hvert fald ikke generalisere i forhold til hele Danmarks grundvand,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Geus. Til Grovvarenyt har seniorrådgiver Walter Brüsch dog udtalt, at Geus siden 2011 efter ønske har vist udviklingen i gennemsnits- og mediankoncentrationer af pesticider i det påvirkede grundvand. Altså det grundvand, hvor der er fundet pesticidrester, men ikke grundvand generelt.
Flemming Nør-Pedersen, direktør i L&F, ser meget alvorligt på den tilgang til pesticider i grundvand, som Geus har anvendt, og som han anser som forkert.

»Konsekvensen af de forkerte statistiske metoder har været, at man har opskræmt befolkning og politikere og fået lagt fundamentet for yderligere indgreb over for dansk landbrugs brug af pesticider,« siger han og tilføjer:
»Vi må have afdækket, om den forkerte tilgang skyldes Geus eller det daværende miljøministerium.«

Grundet ferie har det ikke været muligt at få oplyst, hvem der ønskede, at Geus skulle præsentere resultaterne uden nulfund.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.