Pesticidafgift påvirker næsten ikke forbrug

Mængden af solgt aktivstof har været stabilt siden midten af 1990erne trods stigende afgifter.

Det har ikke haft den store betydning for forbruget af pesticider, at der er lagt høje afgifter på. Sådan tegner billedet sig ifølge Søren Thorndal Jørgensen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, der holdt indlæg på Plantekongressen tirsdag.

»Det har kun haft marginal effekt på forbruget, at der er kommet afgifter, og det, at afgiften er differentieret, betyder kun, at man flytter forbruget fra et middel til et andet middel,« siger han.

For nogle år siden kom der højere afgift på de pesticider, som belaster miljøet mest. Det har ifølge Søren Thorndal Jørgensen især ændret forbruget af nogle insektmidler. Ændringerne har ikke været så markant for svampe- og ukrudtsmidler. Der er nemlig ikke så mange at vælge imellem, når problemerne viser sig.

»Hvis der er kamille, er der kamille. Så kan man ikke bare vælge et middel mod burresnerre, selv om det skulle have lavere belastning,« siger han.

Søren Thorndal Jørgensen mener, at idéen med differentieret afgift falder lidt til jorden i Danmark, fordi der ikke er så mange sprøjtemidler til rådighed at vælge imellem, at der reelt er et valg.

I 2010 indbragte pesticidafgiften 461 mio. kr. I 2013 blev den differentieret i forhold til midlernes miljøbelastning, og der blev opkrævet 659 mio. kr. I 2015 var provenuet på 598 mio. kr. Siden 1996, hvor afgifterne blev indført, er en del af pesticidafgiften blevet tilbageført til erhvervet gennem et tilskud til erhvervets fonde, de såkaldte promilleafgiftsfonde.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.