Radikale: Ingen grund til at lempe gødningsregler

»Vi skal ikke ødelægge det vandmiljø, som vi har brugt 25 år på at rette op,« siger den radikale fødevareordfører Ida Auken.

Det vigtigste landbrugstema i valgkampen er at holde den kurs, som den nuværende regering har afstukket, siger Ida Auken, radikal fødevareordfører og tidligere miljøminister for SF.

»Vi skal holde den kurs, som vi har været i gang med i lang tid, hvor vi satser på et effektivt landbrug, som kan spille sammen med omgivelserne og lave højkvalitetsfødevarer af en høj standard uden at gå på kompromis med den grønne omstilling,« siger Ida Auken.

Ingen grund til at lempe

Den kurs indbærer ifølge Ida Auken, at blå bloks planer om at lempe de danske gødningsregler ikke er en farbar vej.

»Jeg synes ikke, der er nogen grund til at lempe reglerne for vores vandmiljø, som vi har brugt 25 år på at rette op på,« siger Ida Auken.

Den radikale fødevareordfører tror ikke på, at VKO’s og Liberal Alliances planer om at afvikle de reducerede danske kvælstofnormer kan gennemføres uden konsekvenser for natur og miljø - og hun mener også, at planerne vil komme i konflikt med EUs vandramme- og nitratdirektiver.

Åbenfor diskussion

Ida Auken tilføjer dog, at hun er åben for diskussion, hvis »sagkundskaben« skulle komme med nye anbefalinger.

»Vi har i lang tid hørt om problemerne med for lavt proteinindhold i kornet. Og så længe, man kan producere uden konsekvenser for natur og vand, vil jeg da gerne være med til at diskutere det. Men det er naturen og dens tålegrænser, der sætter grænsen for mig, sammen med de grænser, som EU-reglerne sætter,« siger Ida Auken.

Landmænd skal se helheden

Ida Auken understreger, at fordi andre lande har højere gødskningsnormer end Danmark, er det ikke ensbetydende med, at danske landmænd skal have de samme forhold.

»Vi har nogle særlige forhold i Danmark, og som landmand er man nødt til at se helheden: Vi er et meget intensivt dyrket land, og vi drikker vores grundvand urenset. Det sætter nogle naturlige begrænsninger for os. Det kan være, vi skal producere noget helt andet end korn!«

»Hvad skal det være?«

»Der findes meget andet planteproduktion. Og så er der jo også en del korn, som er godt nok til Carlsberg,« siger Ida Auken.

DE op til landbruget

Et af punkterne i VKOs 16 punktsplan for landbruget er, at hæve harmonikravet for slagtesvin fra 1,4 dyreenheder til 1,7 dyreenheder pr. hektar.

Det er et forslag, som Ida Auken mener, det er op til landbruget selv at håndtere.

»Grunden til, at der gælder et harmonikrav til slagtesvin på 1,4 er jo, at kvægbrugerne har fået et harmonikrav på 2,11 dyreenheder pr. hektar. Det er et spørgsmål om intern fordeling. Så hvis landbruget ønsker at hæve harmonikravet for slagtesvin til 1,7 må man tage en genforhandling internt i landbruget. Det er jeg åben for,« siger Ida Auken.

 

LÆS INTERVIEWS MED FØDEVAREORDFØRERE

Landbrugsavisen.dk har interviewet alle ordførere og stillet kritiske spørgsmål til deres landbrugspolitik. Bliv klogere på deres holdninger i vores interviews.

Mette Bock: Vi vil bide VKO i haserne efter valget

Venstre: Valget er afgørende for »det landbrug, vi kender«

DF-politiker: Kvælstof-debat løber let af sporet

Konservativ: Undergødskning koster regnskov i Sydamerika

Kristendemokrater vil bevare selvejet med loft over landbrugsstørrelser

Radikale: Ingen grund til at lempe gødningsregler

S-politiker: Landbruget har malet sig op i et hjørne i miljødebatten

Alternativet: Landbruget skal være 100 pct. økologisk om 25 år

SF: Landmænd skal dele gevinsten ved mere gødskning

Enhedslisten: Drænvandsmålinger kan ikke bruges til noget

PARTIERNES LANDBRUGSPOLITIK: 

LandbrugsAvisen har bedt alle partierne svare på tre centrale spørgsmål om landbrugets fremtid. Se deres svar her.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.