Raps tåler ikke rester af minimidler

Hvert år sker der sprøjteskader ved bekæmpelse af svampesygdomme i raps. Husk derfor grundig rengøring af sprøjten.

Vi ser hvert år sprøjteskader i raps, fordi sprøjten ikke har været tilstrækkeligt rengjort, inden man fylder svampemidler på sprøjten og kører ud og bekæmper svampesygdomme i vinterraps,« siger Ghita Cordsen Nielsen, landskonsulent hos Seges.

Afgrødeskaderne sker, når man efter at have bekæmpet ukrudt i korn med ’mini-midler’ som for eksempel Broadway, Hussar, Cossack, Atlantis, Express, Ally med flere kører over i rapsen for at bekæmpe svampesygdomme. Derfor opfordrer Ghita Cordsen Nielsen til, at man er meget opmærksom på at rengøre sprøjten meget grundigt, inden man begiver sig ud i rapsen.

Udsigt til fine udbytter

»Rapsmarkerne står rigtig godt, og selvom der er lang tid til høst, så er der lige nu basis for at høste kanon gode udbytter,« siger Per Jensen, planteavlskonsulent hos Vækst.

Han tilføjer, at den seneste tids kulde har gjort, at der kun findes meget få glimmerbøsser og snudebiller i rapsen, - men at man stadig skal holde godt øje med skadedyr i rapsen.

Forsikring mod svampe

»Der findes ikke et godt hjælpemiddel til at afgøre behovet for svampebekæmpelse i vinterraps under blomstring, så sprøjtningen må stadig i et vist omfang betragtes som en forsikringssprøjtning,« siger Ghita Cordsen Nielsen.

Hun tilføjer, at det i 75 procent af 85 landsforsøg med svampesprøjtning med 0,35 liter Amistar plus 0,45 liter Orius i perioden 2005-2016 har været rentabelt at bekæmpe svampesygdomme i vinterraps.

Ved en rapspris på 270 kr. pr. hkg har det gennemsnitlige bruttomerudbytte været 2,9 hkg pr. hektar med 15,4 hkg pr. hektar som det højeste bruttomerudbytte.

Effekt holder i to uger

»De senere år har det været diskuteret, om det er en fordel at udføre to behandlinger under blomstring i raps. Det har dog kun kunnet betale sig i meget få forsøg med et højt smittetryk af knoldbægersvamp,« siger Ghita Cordsen Nielsen.

Hun tilføjer, at det bedste tidspunkt for bekæmpelse af knoldbægersvamp oftest er i vækststadie 65, når 50-60 procent af knopperne på hovedskuddet er sprunget ud.

I vækststadium 65 fås tilmed god effekt på gråskimmel og skulpesvamp. Hvis der er meget lys bladplet i marken vælges svampemidler, som yderligere har effekt på lys bladplet.

Faktaboks

Sprøjteteknik

  • Ved svampesprøjtning er det vigtigt at opnå en god dækning af hele planten.
  • Kør eventuelt med en 03 lavdrift- eller refleksdyse med med 250 liter vand, 3,5 atmosfære tryk og 6,3 kilometer i timen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.