Sovende sygdom er en tikkende bombe i raps

Kålbrok er et stigende problem på danske rapsmarker. Svampens sporer kan holde sig i jorden op til 20 år, og resistensen blandt rapssorter er under nedbrydning.

Kålbrok breder sig i Danmark, og det er bekymrende, fordi angreb af kålbrok kan betyde tab ved massive angreb på helt op til 68 procent.

»Derfor er det en god idé at tjekke sine rapsmarker igennem for at se, om rapsrødderne er angrebet,« siger landskonsulent Ghita C. Nielsen, Seges, til fagmagasinet Mark Special.

Hun er bekymret, fordi smitten kan holde sig i jorden i op til 20 år, og der er ingen kemiske bekæmpelsemetoder. Hidtil har landmændene sat deres lid til resistente sorter, men resistensen er under nedbrydning, og der er ikke nye resistente sorter på vej.

Grovvareselskaber belønnede og straffede for højt og lavt proteinindhold 21. oktober · 12:55

De milde og fugtige efterår menes at være en af årsagerne til den stigende forekomst. Kålbroksvampens sporer breder sig ved at ’svømme’ i fugtig jord. I et gram kålbroksvulst findes 100-200 mio sporer.

Som metoder til forebyggelse af kålbrok nævner Ghita C. Nielsen, at der mindst skal være 4-5 fri år mellem rapsdyrkning på samme mark. Vigtigt er det også med en god dræning og passende højt reaktionstal. Der er endnu enkelte rapssorter, der er resistente: Mentor, Mendel, Mendelson, SY Alister og Andromeda. De bør først dyrkes ved udbredte angreb af kålbrok for at udskyde resistensnedbrud, anbefaler Ghita C. Nielsen.

Læs mere om kålbrok i magasinet Mark Special. Du kan abbonnere på Mark ved at klikke gå ind på denne side.

Tip os

Kommentarer

Forsiden lige nu

Quiz

Landbrugs Quiz

Hvor mange ekstra såkaldt målrettede efterafgrøder skal etableres fra 2015/16?

  • 110.000

  • 120.000

  • 130.000

  • 140.000

Det var rigtigt

Det var forkert