Spinat gav nedtur sidste år - i år er arealet markant udvidet

Efter sidste års dårlige høst - og lave lagre - er de danske spinatavlere gået stort op i areal.

Arealet med spinatfrø er vokset med 50 procent i år - fra 5905 til 8843 hektar - viser Landbrugs- og Fiskeristyrelsens afgrødeoversigt, som blev udgivet denne uge.

Årsagen er, at spinathøsten - som er en højrisikoafgrøde med generelt godt dækningsbidrag - sidste år for mange avlere var dårlig. Mange fik så lidt vand, at de blev så små, at frøavlerne næsten ikke kunne nå den med skærebordet. Enkelte måtte droppe at høste afgrøden.

"Sidste år var udbytterne på mellem 60 og 70 procent i forhold til gennemsnittet. Det skal vi have indhentet. Plus der er et stigende forbrug af spinat, samtidig med at lagrene hos vores kunder er blevet kørt ret meget ned hos vores aftagere," forklarer Morten Bang, frøavlschef, Jensen Seeds, som er et af frøavlsfirmaerne med spinat.

Lagrene af spinatfrø er meget små, eftersom resistensen over for spinatskimmel bliver brudt i løbet af en kort årrække. Derfor ønsker frøsalgsselskaberne ikke at brænde inde med store lagre. Ergo har de danske frøavlsvirksomheder kunnet udvide arealet i stort omfang.

"Vi har fyldt alt det op hos vores eksisterende avlere, som vi har kunnet, men vi har også fået nye avlere ind. Men vi gør meget for at fylde op hos de loyale avlere, der har været med i flere år," siger Morten Bang.

Han forventer, at arealet falder næste år, hvis høsten i år bliver god.

Hvordan ser det så ud derude? Hvordan står spinaten?

”Jeg vil sige: Så langt, så godt. Det ser fornuftigt ud. Men vi ved godt, at der kan gå mange ting galt op mod høst," siger Morten Bang, som nævner svampeangreb sidste år.

"Det er så svært med spinat at sige noget endnu. Vi vil gerne have det høstet først, og så vil vi gerne se kvaliteten af det, for der er en genetisk kvalitet, der skal være der. Det kan se godt ud to uger inden høst, og får vi så 14 dage med regn, så kan vi jo have en potentielt stor avl, som så bliver ødelagt. Vi kan høste tons, men hvis ikke det spirer, som det skal, så kan kunden ikke bruge det," forklarer han.

Langt det meste spinatfrøavl i Danmark er konventionel. Årsagen er, at man kan få dispensation til at bruge konventionelle frø til økologisk produktion, eksempelvis i USA. Så varmebehandles frøene i stedet for at bejdses, når de sås til baby leaf. Generelt er frøavlen primært konventionel, dog er der produktion af økologisk karsefrø.

"Der vil komme mere økologisk frøavl, det er jeg sikker på. Men jeg tror stadig, det vil være en lille del af det samlede areal," siger Morten Bang.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.