Stort gods genoptager roedyrkning - på grund af økopriser

Godsejer på Krenkerup Gods droppede roer sidste år. Nu vil han lægge om til økologiske sukkerroer i stedet.

På Krenkerup Gods har de valgt at omlægge et areal på mellem 30 og 50 hektar til økologiske sukkerroer. Det sker på trods af, at de sidste år valgte at droppe dyrkning af konventionelle sukkerroer som en del af sædeskiftet i 2017.

De havde regnet frem til, at de konventionelle roer ikke kunne konkurrere med de andre afgrøder. Dyrkningen af de økologiske sukkerroer skal fungere som et forsøg, og det er kun ud fra en økonomisk betragtning, at de har truffet valget, forklarer godsejeren.

»Ved at dyrke økologiske sukkerroer kan vi se, at det godt kan blive attraktivt at dyrke økonomisk set og dermed skabe et fornuftigt dækningsbidrag,« siger godsejer Patrick Reventlow-Grindling.

Af de 1780 hektar landbrugsjord, som godset ejer, fortæller Patrick Reventlow-Grindling, at de vil omlægge 200 hektar til økologi. De skal være til traditionelle afgrøder, der udover roerne, muligvis kommer til at bestå af afgrøder som ærter og raps. Markplanen er ikke 100 procent på plads endnu, siger han, men han forventer, at øko-roerne vil give ca. 50 procent af det konventionelle udbytte.

»Det er ikke fordi, vi sælger sprøjten. Efter vi droppede konventionelle sukkerroer, blev det sparket til at tage hele vores dyrkningsmetode op til genovervejelse, så vi rystede posen og kiggede på alle de alternativer, der var mulige på vores hektarer, hvorefter idéen med at prøve noget andet end konventionelt kom op,« siger han.

Patrick Reventlow-Grindling har tidligere nævnt til Landbrugsavisen, at de førhen havde 300 hektar med roer, men beregninger viste, at de kunne tjene mellem 1000 og 2000 kr. mere pr. hektar ved andre afgrøder som frø og raps.

Det har ført til, at de på de resterende 1500 hektar, som stadig drives konventionelt, har lagt om til blandt andet raps i stedet for roerne. Hvis deres budgetter holder, vil beslutningen om ikke at dyrke konventionelle roer vise sig, at være en god beslutning, vurderer Patrick Reventlow-Grindling.

»Men jeg kan kun tale for vores tilfælde. Det svinger fra landmand til landmand, der kan have en anden omkostningsstruktur end den, vi har,« siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.