Styrelse: Randzone-notats betydning skal afklares

NaturErhvervstyrelsen beder Aarhus Universitet fortælle, om deres randzone-notat påvirker vurderingen af kvælstofeffekten.

NaturErhvervstyrelsen beder nu Aarhus Universitet om at undersøge, om deres meget omtalte randzone-notat ændrer på deres vurdering på kvælstofeffekten af randzoner.

Det fortæller Joan Reimann, enhedschef for Miljø og Biodiversitet i NaturErhvervstyrelsen.

Hun forklarer, at de vurderer randzonernes kvælstofeffekt på baggrund af virkemiddelkataloget og baselinerapporten. De er udarbejdet af DCE og DCA under Aarhus Universitet. Seneste vurdering er at kvælstofeffekten er 1.100 tons af randzonerne.

"Vi beder Aarhus Universitet om at fortælle os om, hvordan notatet passer ind i virkemiddelkataloget og baseline-rapporten. Giver det anledning til ændringer eller ej," siger Joan Reimann.

Bæredygtigt Landbrug har anført, at notatet afdækker, at randzoner i visse tilfælde ikke har anden kvælstofeffekt end selve braklægningen.

Nu vil NaturErhvervstyrelsen have afklaring på, om vurderingen stadig er på 1.100 tons.

”Der er ingen grund til, at vi bakser rundt og har en diskussion frem og tilbage om det,” siger Joan Reimann, der forventer svar inden for få uger.

Hun afviser kritik fra Bæredygtigt Landbrug om, at NaturErhvervstyrelsen burde have haft notatet med i retssagen, da en landmand og hans søn var anklaget for at bryde randzoneloven.

Joan Reimann påpeger, at der var tale om en straffesag om, hvorvidt lovgivningen var overholdt eller ej. Det var ikke en retssag om, hvorvidt loven er en god ide.

”Det notat er ikke relevant i forhold til den retssag. Det er to vidt forskellige ting. Vi kan ikke blande tingene sammen på den måde,” siger Joan Reimann.

På et område havde BL dog ret i sin kritik, siger hun. På deres hjemmeside havde NaturErhvervstyrelsen ikke fået opdateret en side med tal om fosforeffekten af randzoner.

”Det var blevet rettet i lovbemærkningerne, men vi har konstateret, at det stadig har stået på vores hjemmeside, og det har vi rettet nu,” siger Joan  Reimann.

Notatet beretter blandt andet, at randzone-effekten på drænede arealer ofte ikke er til stede. Det skyldes, at der på disse arealer vil være en naturlig kvælstofreduktion i rodzonen.

”På arealer hvor dette er tilfældet vil den direkte N-effekt af randzonen være begrænset eller ikke eksisterende,” skriver seniorforsker Charlotte Kjærgaard, Institut for Agroøkologi, i notatet.

Samme forsker har dog kritiseret Bæredygtigt Landbrug, der i en pressemeddelelse hævdede, at notatet viste, at der ikke var en effekt af randzonerne. Det er mere kompliceret end som så, siger forskeren.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.