Betalt indhold af BASF

Svampesygdoms tiltagende resistens overfor triazoler skal tages alvorligt

Septoria resulterer hvert år i betydelige udbyttetab, og det er vigtigt at forsøge at bevare triazolernes effekt mod denne svampesygdom.

Der er de seneste år sket en negativ udvikling af triazolernes effekt mod septoria. Især de seneste par år er udviklingen gået stærkt og det er meget bekymrende. Triazolerne er stadig grundstammen i vores bekæmpelsesstrategier på grund af det begrænsede udvalg i Danmark. Derfor bør der handles nu hvis vi vil redde triazolerne, og middelvalget for til den forestående sæson bør derfor overvejes grundigt.

Resistensudviklingen er en trussel mod udbytterne

På grund af de specifikke miljøkrav til godkendelse af pesticider har vi i Danmark kun få aktivstoffer til rådighed til bekæmpelse af septoria i hvede. De vigtigste tilhører gruppen af triazoler og herudover en enkelt vigtig SDHI.

Alle triazoler er påvirket af resistensudviklingen, men de påvirkes forskelligt af mutationerne. For de mest effektive, er virkningen stort set halveret de seneste 5-6 år.

 

Udviklingen er også kendt fra andre lande og den skal tages alvorlig. Derfor er middelvalg og sprøjtestrategi endnu vigtigere i 2017.

Se på muligheder med blandingsprodukter og alternativer til triazolerne

Den eneste effektive alternative virkningsmekanisme til triazolerne kommer fra SDHI, og en stadig større del af effekten skal komme herfra. De eneste midler med SDHI på det danske marked er Bell og Viverda.

Hvis du tank-blander disse midler med triazoler, skal du dog være opmærksom på ikke at gøre blandingen for ”tynd” med hensyn til indholdet af boscalid, så du mister den stabiliserende virkning. Brug robuste doser, så kan antallet af behandlinger begrænses.

Midler som Rubric/Maredo og Proline anbefales ikke længere af SEGES til aksbeskyttelse i hvede. Der anbefales i stedet Bell, Viverda samt midler der indeholder to forskellige triazoler i samme produkt.

Det anbefales endvidere at reducere antallet at sprøjtninger med triazoler til maksimalt 3 i sæsonen - heraf maksimalt 2 med den samme triazol. Triazolerne har lidt forskellig virkningsmekanisme overfor septoria. Metconazol, difenoconazol og tebuconazol har nogenlunde samme virkning, og dermed vil det være godt at blande disse aktive stoffer med enten epoxiconazol eller prothioconazol for at variere virkemåden overfor septoria maksimalt.

Tænk på følgende 3 råd, når du vælger din strategi

Anvend de SDHI-holdige midler til aksbeskyttelsen. Hvis du tankblander med en eller flere triazoler skal du være opmærksom på, at anvende en tilstrækkelig dosering af Bell eller Viverda – det er herfra den stabiliserende effekt skal komme fra.

Du skal huske at være opmærksom på de restriktioner, der gælder med hensyn til maksimal eller samlet dosering af triazolerne og det maksimale antal gange midlerne må anvendes pr. sæson.

Desuden bør du maksimalt sprøjte 3 gange med triazoler i sæsonen og herunder maksimalt 2 sprøjtninger med samme triazol. Det er yderligere en god idé at veksle mellem triazolerne, der har forskellige virkemåde.

Tal med din konsulent omkring din strategi eller hør mere hos BASF.

 

 

 

*Proline er registreret varemærke tilhørende Bayer Cropsciences. Maredo er registreret varemærke tilhørende Adama. Rubric er et registreret varemærke tilhørende FMC.

 

Emneord BASF, resistens, septoria

Betalt indhold af BASF

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.