Svendborg Kommune vil omdanne 146 hektar til vådområder

Muligheder for nye vådområdeprojekter i Svendborg Kommune undersøges.

Svendborg Kommune har netop ansøgt NaturErhvervstyrelsen om midler til at undersøge mulighederne for at etablere en række vådområdeprojekter i Svendborg Kommune. Det drejer sig om i alt fire områder med et samlet areal på 146 hektar.

"Vådområdeprojekterne er en bunden opgave, som staten har bedt os i kommunerne om at tage fat på," fortæller Birger Jensen, der er udvalgsformand for Svendborg Kommunes Miljø-, Klima- og Trafikudvalg i en pressemeddelelse.

"I Svendborg Kommune ser vi frem til at løse den i samarbejde med ejerne. I første omgang skal vi undersøge, hvor det teknisk kan lade sig gøre at etablere et vådområde, og hvor der samtidig er opbakning blandt ejerne. Det er jo frivilligt om man ønsker at deltage."

Undersøgelserne skal foretages i forlængelse af landbrugspakken. Vådområdeprojekterne skal begrænse udledningen af kvælstof og fosfor fra landbrugsarealer til havmiljøet. På landsplan skal der etableres omtrent 15.000 hektar vådområder inden 2021.

Eksempelvis skal der i oplandet til Det Sydfynske Øhav etableres omkring 400 hektar af de fem kommuner: Nyborg Kommune, Langeland Kommune, Svendborg Kommune, Ærø Kommune og Faaborg Midtfyns Kommune.

Svendborg Kommune har tidligere gennemført undersøgelser med henblik på at etablere vådområdeprojekter i Bøllemosen og langs Hørup Å. På baggrund af undersøgelserne har Naturerhvervsstyrelsen bevilget midler til at realisere disse to projekter. I øjeblikket forhandler myndighederne med ejerne om at indgå frivillige aftaler. I den forbindelse skal der blandt andet skaffes erstatningsjord til en række lodsejere.

Svendborg Kommunes undersøgelsesområder og antallet af berørte ejere fremgår af nedenstående oversigt.

  • Stokkebæk ved Gudme                                                  Areal: 22 ha  Antal ejere: 10
  • Stokkebæk Huse nær Storebæltskysten                         Areal: 10 ha  Antal ejere: 2
  • Ollerup Egense ved Hvidkilde Sø                                   Areal: 22 ha  Antal ejere: 10
  • Skovballe Søby Monnet på den sydlige del af Tåsinge Areal: 92 ha  Antal ejere: 18

En undersøgelse skal blandt andet klarlægge, præcist hvor og hvordan et vådområde kan etableres. Det kan etableres på forskellige måder, men fælles for dem er at vandstanden i jordbunden skal hæves. Herved kan bakterier i jorden og ændret afvanding forhindre at kvælstof og fosfor mistes til dræn- og vandløbsvand.

Undersøgelsen skal yderligere beskrive konsekvenserne af et projekt for naboarealer, og om der er behov for afværgeforanstaltninger for eksempel ved huse med tilhørende haver eller tekniske anlæg. Desuden skal ejernes holdning til et projekt beskrives. Ejernes ønsker til type og størrelse af erstatning er også en vigtig del af undersøgelsen, melder kommunen.

"Undersøgelserne finansieres af staten, og kommunen har netop ansøgt staten om midler hertil. Alle ejere, der vil blive berørt vil blive involveret i undersøgelserne, og alle ejere har fået brev herom", oplyser biolog i Svendborg Kommune Terkel Broe Christensen, som har ansvaret for undersøgelserne.

Udgangspunktet for om et vådområdeprojekt kan realiseres er, at der kan indgås frivillige aftaler med de enkelte ejere. Undersøgelsen og en eventuel realisering af projektet vil være uden omkostninger for ejerne, lyder udmeldingen fra kommunen. Når undersøgelserne er færdige, vil kommunen tage stilling til, om det er realistisk at gennemføre de enkelte projekter.

Såfremt staten bevilger midler til undersøgelserne, forventer kommunen, at de vil blive udført i 2017 og 2018.

Nedenfor: Et oversigtskort, der viser beliggenheden af de arealer, der undersøges i hovedvandopland Det Sydfynske Øhav.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.