Tidligere landboformand og søn bliver økologer - forsøger uden plov

Tandsgård på Als er i gang med omlægningen af planteavlen og slagtesvinsproduktionen.

33-årige Asbjørn Kaad, Tandsgård på Als, er på vej til at overtage bedriften efter sin far, den tidligere formand for LandboSyd, Jens Peter Kaad.

Gården i gang med at omlægge til økologi, i hvert fald delvist.

Det skriver JydskeVestkysten, der har besøgt bedriften sammen med en række lokale Venstre-politikere, der ville høre nærmere ind til landbrugets situation.

Planteavlen overgår til økologi. Der hører 220 hektar agerjord til gården. Derudover er der 50 hektar forpagtet i næste vækstsæson. Omlægningen startede pr. 1. august.

Landbrugsavisen.dk har ringet Asbjørn Kaad op for at høre nærmere ind til de pløjefri ambitioner. De har i 17 år dyrket jorden pløjefrit og i 4-5 år med direkte såning.

Asbjørn Kaad understreger, at pløjefri dyrkning er et håb, ikke en klokkeklar plan.

"Vi skal træde meget varsomt. Vi skal passe på med ikke at være alt for religiøse om det," siger Asbjørn Kaad.

Pløjefri dyrkning har oplevet en stigende interesse blandt økologer, men ploven er et meget anvendt middel mod ukrudtsspiring, så pløjefri dyrkning har ikke vundet bred opbakning blandt økologerne.

I første omgang skal Tandsgård etablere 70 hektar hvede pløjefrit, hvor forfrugten er hestebønner.

"Den er ret ren, så der tør vi godt gøre det uden de store bekymringer," siger Asbjørn Kaad.

Til foråret skal de øvrige marker etableres - og det er først dér, hvor de på Tandsgård vil lægge sig fast på, hvad der skal tilsås pløjefrit.

"Vi er på et meget tidligt stadie i det her, og det er vigtigt at understrege, at vi laver en del research på det og søger rådgivning om muligheden for økologisk pløjefri dyrkning, så spørgsmålet er for os stadig, hvad der er muligt. Men sædeskiftet er roden til enhver landmands succes, tænker jeg."

De samarbejder med rådgivningsfirmaet Levende jord og vil anvende fladkompostering, hvor de har tre til fem forskellige typer efterafgrøde på marken. De nedmuldes øverligt, hvor de ligger 10 til 14 dage og komposterer, hvorefter man jordbearbejder eller sår.

Produktionen af de 8000-10.000 slagtegrise årligt skal også være økologisk. De 210 forbliver dog konventionelle.

Den økologiske griseproduktion starter til april, såfremt miljøgodkendelse med videre godkendes.

"Jeg kan ikke konkurrere med landmænd i udlandet på mængde og pris, så jeg må jeg gøre det ved at specialisere mig. Jeg er overbevist om det konventionelle landbrugs kvaliteter, så overgår jeg til økologi, gør jeg det mere på grund af afkastet end af ideologisk overbevisning," sagde Asbjørn Kaad ved bedriftsbesøget ifølge JydskeVestkysten.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.