Uenighed om Round up og kræft

Eksperter ser forskelligt på data om Round up og kræft.

Round up er sandsynligvis kræftfremkaldende. Det mener en gruppe kræftforskere under verdenssundhedsorganisationen WHO ifølge Politiken.

Men når EFSA, EU’s fødevaresikkerhedsenhed ser på forskningen kommer de til en anden konklusion, når de ser på de samme data.

Tyskland har i flere år arbejdet på en revurdering af glyphosat, der er aktivstoffet i det velkendte ukrudtsmiddel, og skal i år komme med en revurdering af glyphosat. EFSA vil nu, hvor WHO kalder midlet ”sandsynligvis giftigt” vurdere, hvordan man kan være kommet frem til så forskellige konklusioner.

WHO har både set på dyreforsøg og befolkningsundersøgelser. Der er befolkningsundersøgelserne, der angiveligt er en svag sammenhæng mellem Round up og kræft og desuden forskellige dyreforsøg.

Herhjemme er det Miljøstyrelsen, der godkender sprøjtemidler til landbruget. Ifølge kontorchef Lea Frimann Hansen, vil styrelsen afvente revurderingen fra EFSA. Når den er i hus, skal glyphosatholdige midler igen revurderes herhjemme.

»Med hensyn til glyphosat og kræft skal man være opmærksom på, at nogle af undersøgelserne er lavet på Round up med hjælpestoffer, stoffer der allerede kan være udfaset i EU,« siger hun.

Hvis EFSA godkender glyphosat, skal Miljøstyrelsen ifølge Lea Frimann Hansen have en særlig begrundelse, hvis man ikke vil godkende midler med glyphosat til brug i Danmark,

en risiko, der ikke er taget højde for i EFSA’s vurdering.

»Ellers kan vi efter EU reglerne ikke selv beslutte et forbud,« siger hun.

I dag ligger grænseværdien for Round up i drikkevand sådan, at man skal drikke 18.000 liter vand om dagen med glyphosat lige på grænseværdien, før man når op på den maksimalt acceptable daglige indtagelse, som anvendes i fødevarekontrollen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.