Undersøgelse: Landmænd og naturfolk arbejder godt sammen i vandråd

Eksperimentet med vandråd tegner til at fungere godt, siger forsker.

Eksperimentet med vandråd har været en succes. Det viser de foreløbige resultater af en ny, stor undersøgelse blandt vandrådsmedlemmerne, som Morten Graversgaard fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet har gennemført som led i sin ph.d.-afhandling.

Det skriver KLs nyhedsbrev Momentum.

Langt størstedelen af rådsmedlemmerne, 94 procent, mener, at møderne afvikles i en ånd, hvor alle kan deltage aktivt. Det mener hele 94 procent, og et stort flertal mener også, at arbejdet i rådet er med til at udviske fordomme mellem de forskellige interessenter.

»Der er stor forskel på debatten på det nationale niveau og debatten i vandrådene. Jeg har på de møder, jeg har overværet, slet ikke oplevet det konfliktsøgende niveau mellem ikke mindst landbrug og grønne organisationer, som man kender fra det nationale niveau. De sætter sig ganske vist typisk på hver sin side af bordet i vandrådene, men min oplevelse er, at de har en fin dialog,« siger Morten Graversgaard.

Langt over halvdelen, 63 procent, af medlemmerne har i meget høj eller høj grad følt sig involveret i arbejdet med indsatsprogrammet, og næsten lige så mange (61 procent) føler, at deres involvering har haft betydning for indsatsprogrammet.

Kommunerne fik med vandrådenes oprettelse i april som noget nyt del i arbejdet med at udarbejde vandplaner. De fik den bundne opgave inden sommerferien at udarbejde forslag til indsatsprogrammer for vandmiljøet. Samtidig skulle kommunerne – også som noget helt nyt – oprette og være tovholder for 23 lokale vandråd over hele landet, som skulle rådgive om indsatsen. De 23 vandråd er ét for hver af de såkaldte vandoplande, som Danmark er inddelt i. Og vandrådene består af lokale repræsentanter for eksempelvis landsbrugsforeninger, naturorganisationer og sportsfiskere.

Morten Graversgaard har overværet møder i 11 vandråd.

»Rådsmedlemmerne føler generelt, at de får reel indflydelse. Jeg tror, det hænger meget sammen med, at der både har været afsat ressourcer til arbejdet, og der har været en sum penge at fordele til indsatsen,« siger Morten Graversgaard til Momentum.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.